Lidé v malé vsi u Telče se v sobotu odpoledne nestačili divit. Místnímu farmáři vzalo malé tornádo část úrody sena a posypalo jím vesnici. V nadsázce se dá říci, že ve Lhotce pršelo seno.

„Byl to vzdušný vír z tepla, ale takový, jaký jsem ještě neviděl," říká Petr Novák, majitel Turistatku Javořice, z jehož louky tornádo nasálo asi půl tuny sena, vyneslo jej do výšky nejméně 100 metrů a pak jím zasypalo celou Lhotku.

„Shrnoval jsem s traktorem seno do řádků na té louce a najednou se v jejím rohu začal točit vzduch, rostl a nabíral seno. Vytáhl jsem mobil a udělal několik fotek. Trvalo to jen asi půl minuty. Pak jsem vylezl ven z traktoru a koukal na tu spoušť. Na ploše cca 20 x 50 metrů téměř žádné seno nezbylo, vznášelo se nad vesnicí" dodává Petr Novák.

Fotografie z neobvyklého úkazu zveřejnil na svých webových stránkách. Lidé je najdou na webových stránkách www.javorice.cz

Podle webu tornada-cz.cz jde v tomto případě o vzdušný vír, jev lidově zvaný rarášci či čertíci, je to druh tromby, která je blízce příbuzná tornádu. Opravdové tornádo by však napáchalo výrazně větší škody.