Odpůrci stavby zemědělského areálu ve Větrném Jeníkově jásají. Zastupitelstvo zamítlo záměr firmy Zevar agro, která chtěla své podnikání v městysi rozšiřovat. Plány firmy se rozhodnutím městyse prozatím odkládají.

Mimořádné zastupitelstvo, které se sešlo v úterý v podvečer pouze kvůli tomuto jednomu bodu, se rozhodlo po úvodní diskusi a na základě výsledků uspořádané ankety prakticky jednomyslně. „Pro záměr se vyjádřil jeden zastupitel, dalších osm bylo proti," doplnil přesné počty starosta Větrného Jeníkova Ivo Grubbauer.

Firma Zevar Agro provozuje v městysi bioplynovou stanici, a právě kvůli negativním zkušenostem se lidé dalších aktivit Zevaru bojí. Už během léta místní sepsali petici a i během úterního mimořádného zasedání si průběh jednání hlídali. Na zastupitelstvo přišel téměř celý petiční výbor i několik občanů. „Rozhodnutí zastupitelstva vítáme. Lokalita, kde Zevar podniká, je dost přetížená. Poblíž bioplynové stanice stojí lihovar a nyní by tam měl být ještě zemědělský areál. Veškeré aktivity už tak dost zatěžují občany, kteří bydlí v bezprostřední blízkosti areálu," uvedl k problému člen petičního výboru Miroslav Dechtěrenko.

Vyhlásili anketu

S rozhodováním zastupitelům pomohla anketa, která proběhla v termínu prvního kola prezidentské volby. Platný hlas v anketě odevzdalo 273 občanů. „Z toho 97 lidí se vyjádřilo pro výstavbu a 176 lidí bylo proti. Ankety se zúčastnila více než polovina lidí, která měla možnost se k problematice vyjádřit," podotkl k výsledkům ankety starosta Ivo Grubbauer.

Zamítavé stanovisko ovšem nemusí znamenat, že zemědělský areál ve Větrném Jeníkově v blízkosti bioplynové stanice nevyroste. Zevar může získat kladné stanovisko v rámci procesu zhodnocení vlivu plánované stavby na životní prostředí, takzvaná velká EIA.

Deníku tuto variantu v listopadu loňského roku připustil jednatel Zevaru Jindřich Kříbala. V té době totiž zastupitelstvo poprvé záměr Zevaru zamítlo s tím, že má celý projekt zemědělského areálu značně redukovat. To Zevar udělal a předložil nový záměr, ten ale nyní smetlo zastupitelstvo ze stolu podruhé.

Během středy se Deníku nepodařilo sehnat zástupce společnosti Zevar agro. Není tedy zřejmé, jaké kroky firma zvolí. Zda se pustí do studie vlivu na životní prostřední, nebo zastupitelstvu zkusí předložit další verzi projektu.