„Bylo to jako rána z děla. Hned jsem se běžel podívat, co se na místě děje. Viděl jsem prolomenou klenbu mostu a bagr. Pak přijížděli hasiči a záchranáři. Po čase místo opáskovala policie a všechny lidi, kteří se na místo přišli podívat, poslali dále," říká jeden z obyvatel Vilémova, který byl na místě neštěstí jen chvíli poté co se přihodilo.

Podle místních obyvatel měli dělnici ve čtvrtek pracovat na obnažování základu pilíře mostu přes potok. Mimo most stal bagr, který postupně odhrnoval zeminu. V jednom okamžiku se však klenba mostu náhle prolomila a zřítila. Trosky zříceného mostního pole měly zasypat dělníky pracující pod ním. Podle svědků jich mělo být na místě pět.

Pět dělníků
 pod sutinami

To na místě potvrdil šéf havlíčkobrodských profesionálních hasičů Luboš Vacek. „Situace je zde velmi složitá. S jedním ze zasypaných komunikujeme a čtyři další pohřešujeme pod sutinami," uvedl Vacek. Podle něj je na místě velmi nestabilní podloží, a záchranná operace může trvat mnoho hodin. „Jede sem speciální tým hasičů vybavený pro takovéto zásahy," dodal Vacek. Tento speciální tým je vycvičen například pro vyprošťování osob po zemětřesení.

Zasahujících hasičů je zde už několik desítek a jejich práce je velmi obtížná. „Trosky se musí odstraňovat ručně a je to namáhavé", uvedl jeden z hasičů. Party záchranářů se tak na místě postupně střídají a je velmi pravděpodobné, že zde budou pracovat celou noc a i zítra. „Jede sem speciální stroj z Hlučína, který je schopen pracovat v těchto podmínkách," uvedl šéf havlíčkobrodských hasičů Luboš Vacek. Tento stroj by měl být schopen z místa odstranit sutiny a tím hasičům pomoci. Na místě jsou již speciálně vycvičení psi s kynology, kteří jsou schopni najít člověka pod sutinami.

Ve Vilémově byl ve čtvrtek večer už také speciální tým psychologů, který poskytuje podporu rodinám zasypaných dělníků. Podle informací Deníku je už totiž na místě několik příbuzných nezvěstných pracovníků.

U trosek jsou také připraveni zdravotníci. „Na místě zasahuji čtyři naše posádky z Havlíčkova Brodu, Chotěboře a Habrů. Je zde také vrtulník," uvedla ve čtvrtek odpoledne ředitelka vysočinských záchranářů Vladislava Filová. Záchranáři už z místa odvezli jednoho středně těžce zraněného muže. Podle informací Deníku mělo jít o bagristu.

U mostu se objevil také bývalý redaktor Deníku Roman Martínek. Ten k situaci říká: „Viděl jsem na místě zasahovat hasiče. Používali vzduchové polštáře a také chtějí prozkoumat sutiny speciálními štěrbinovými kamerami. Snaží se zjistit, kdo zůstal pod mostem."

O zříceným most se už zajímá také policie a odborníci z oblasti bezpečnosti práce. „Na místě neštěstí pracovaly tři firmy. Nyní vše začínáme šetřit," uvedl Jiří Semerád ředitel oblastního inspektorátu bezpečnosti práce pro Vysočinu.

Co za neštěstím stálo, zatím nikdo není schopen říci. Podle místních ve středu dělníci stavěli podpůrnou konstrukci pod mostem. Ve čtvrtek potom pracovali pod touto konstrukcí. Situace přitom vypadá tak, že tato konstrukce nebyla dostatečná a opravovaný most neudržela. To však zatím nikdo nepotvrdil.

Vedle mostu má zahradu Bohumil Holoubek. „Slyšel jsem velkou ránu a pak viděl z místa stoupat kouř," popisuje svůj čtvrteční prožitek. Podle něj krátce před zřícením byl na mostě bagr a také nákladní automobil Tatra. Pak přejel bagr dolů k mostu a pracoval zde.

Vyslechli stavbyvedoucího

Své vyšetřování zahájila už také policie. „Vyslechli jsme stavbyvedoucího," uvedla tisková mluvčí vysočinské policie Dana Čírtková. Podle ní bude policie celou věc samozřejmě vyšetřovat, ale až tehdy, když na místě skončí záchranné práce a budou odstraněny trosky. Nyní jsou na místě policisté, kteří celý prostor střeží a nevpouští k místu nikoho nepovolaného.

Most ve Vilémově patří Kraji Vysočina a jeho opravu provádělo sdružení firem M-silnice a Strabag. „Jde o kamenný most z roku 1926, který je dlouhý 15 metrů," uvedla mluvčí kraje Vysočina Jitka Svatošová. Podle úředníků kraje byl technický stav mostu přes říčku Hostačovku relativně dobrý. Hodnotili ho stupněm 4 až 5 na sedmistupňové škále, kde 7 je nejhorším stavem. Most prošel naposledy bez problémů technickou kontrolou v listopadu 2013. „Nosnost mostu je 29 tun a pro jediné vozidlo pak 50 tun," doplnila Svatošová.

Na místo dorazil také náměstek hejtmana Vysočiny Libor Joukl, který má v gesci krajské silnice. „Na tomto úseku měly být v rámci oprav silničního tahu zbourány tři mosty. To je jeden z nich," řekl Joukl. Podle něj práce na mostě prováděla jedna ze subdodavatelských firem. Podrobnosti však zatím nezná. Celá oprava silnice a mostů na tomto místě měla podle Joukla trvat až do poloviny roku 2015.

Vyprostili prvního, práce pokračují

Záchranářům se před 19 hodinou podařilo vyprostit jednoho ze zasypaných dělníků. Byl letecky transportován do nemocnice. Práce na místě ve čtvrtek večer pokračovaly. Hasiči se snažily vyprostit čtyři další zasypané.

Práce osvětlovaly přivezené reflektory a plynové lampy. Hasiči mají na místě pracovat celou noc. Okolo půl deváté večer se mezi přítomnými objevila zpráva, že se podařilo najít jednoho ze zasypaných, který byl bohužel mrtvý. Později mluvčí hasičů tuto zprávu dementovala. Práce na místě tedy pokračovaly bezvýsledně. Záchranáři se snažili nasadit i těžkou techniku, která by jejich práci urychlila. Na místo přijelo speciální vozidlo. Do té doby místo hasiči čistili jen ručně nebo pomocí malých lopatek.