Návrh ke Krajskému soudu v Brně podal věřitel, který uvádí, že Energoklastr nesplácí úvěr 127,9 milionu korun. Z informací v insolvenčním rejstříku vyplývá i to, že v Energoklastru jsou vnitřní spory, zejména o jeho vedení. Loni dokončený vědeckotechnický park, který dotovala unie, je zatím téměř prázdný.

Vědeckotechnický park zaměřený na technologie v energetice byl dokončen loni v červnu. Je vybaven laboratořemi, kancelářemi, datovým centrem i bioplynovou stanicí. Do dvou let v něm mělo působit 30 až 40 firem. Při otevření parku to novinářům řekl Jan Rakušan, tehdy člen dozorčí rady Energoklastru, který projekt dotovaný unií zastřešuje. Rakušan řekl, že ze slíbené evropské dotace, která měla činit zhruba 290 milionů Kč, je vyčerpáno asi 90 procent. Spory se podle něj týkají hlavně vedení mateřského Energoklastru, které by měl rozhodnout soud.

Insolvenční návrh kvůli neuhrazenému úvěru od banky Bloom Invest podala firma Otaria Per Blandus se sídlem na Kypru. Uvedla, že Energoklastr CTT Vysočina má i jiné věřitele. Kvůli udržení dotace vyplacené na park navrhuje řešení reorganizací.

Za dlužníka se odlišně vyjadřují dvě strany - právník Lubomír Vdovec, který se odvolává na plnou moc od ředitele obecně prospěšné společnosti Václava Tůmy. Vdovec dlužnou pohledávku 127,9 milionu Kč nezpochybňuje. Další vyjádření poslal Josef Komárek, podepsaný jako předseda správní rady. Tvrdí, že Tůma není ředitelem od loňského září a že jeho úkony neplatí. Pohledávku banky zpochybnil a insolvenční návrh označil za šikanózní.

Dnešní Hospodářské noviny uvádějí, že jde už o druhý problémový projekt stejné skupiny lidí kolem brněnského sdružení Energoklastr. Podobný boj podle deníku Jan Rakušan s Josefem Komárkem vedou i v Milovicích na Nymbursku, kde plánovali centrum s jedinečným větrným tunelem na testování automobilů. Tato stavba se podle Hospodářských novin loni v létě zastavila. Ministerstvo průmyslu před týdnem oznámilo, že na ni 400 milionů Kč dotace nevyplatí, uvedl deník.

Projektu vědeckotechnického parku na Vysočině se účastnila i krajská hospodářská komora. Bylo to kvůli splnění podmínek dotace, uved předseda představenstva Jaroslav Huňáček. "Komora tam nemá žádný finanční podíl ani jí z toho neplynou finanční závazky," řekl. O problémech Energoklastru komora ví a snažila se pomoci při oslovování možných nájemců parku. Nynější obsazení ploch v parku Huňáček odhadl kolem desetiny.