To znamená výmalbu prostor, výměnu osvětlení, opravu obkladů, dlažby, sanitární techniky a zázemí zaměstnanců. Řada oslovených lidí na jihlavském náměstí ale většinou nevěděla, kde má veřejné toalety hledat.

Podle statistiky SMJ toalety ročně navštíví kolem 35 tisíc lidí, denně je to zhruba 130 osob. Počet návštěvníků by ale mohl být mnohem větší, kdyby lidé věděli, kde v Jihlavě mohou veřejné záchody najít. Žádný velký poutač k ním není. „Sice tu nebydlím, ale vyskytuji se tu často kvůli práci. Chodila jsem do Jihlavy do školy, ale vůbec netuším, kde bych měla veřejné toalety hledat," vyjádřila se Petra Nováková z Humpolce.

Není jediná, která neví, že se veřejné toalety nachází 
v těsné blízkosti vchodu 
do restaurace McDonald´s. „Nemám ponětí, kde bych tu našel veřejné záchody, a to jsem tu docela často," poznamenal Jaroslav Loskot z Havlíčkova Brodu. Veřejnost tedy o toaletách v mnoha případech netuší.

Když lidé nevěděli, kam na veřejnou toaletu v krajském městě, našli si různé alternativy v obchodních centrech nebo v restauraci s rychlým občerstvením. „Speciálně veřejné záchody teda nevím, kde jsou. Ale vím, že se dá jít na toaletu třeba v Prioru, McDonaldu, Kauflandu, Albertu nebo v Tescu," zhodnotil František Broš z Polné. „Ale záchodů nikdy není dost," dodal.

Z několika dotázaných věděla jenom jedna žena, kde má záchody na náměstí v Jihlavě hledat. „Jasně, vím, kde jsou. Tady hned na náměstí," ukázala správným směrem Vlasta Putková z Markvartic.

Kdo toalety najde, může je využívat od pondělí do pátka od osmi hodin ráno do šesti hodin večer. V sobotu jsou záchody otevřené od osmi hodin ráno do pravého poledne. Poplatek za použití toalety je pět korun.

V Jihlavě se už dlouho diskutuje také o tom, že by bylo třeba udělat veřejné toalety ve sportovně-relaxačním centru Český mlýn. Jejich samotná výstavba je ale zatím v nedohlednu. „Příprava veřejných toalet v Českém mlýně je zatím ve fázi variant, radě města bude předloženo několik řešení, podle toho se bude připravovat projekt. Stavba a instalace veřejných záchodů bude dalším krokem," uvedl mluvčí města Jihlava Radek Tulis. Zatím mají návštěvníci Českého mlýna k dispozici mobilní chemické toalety.

HELGA MARTINKOVÁ