Růžená zůstala po říjnových komunálních volbách jedinou obcí na Jihlavsku bez zastupitelstva. O vedení v obci měl totiž zájem pouze jeden člověk, ostatní kandidátní listinu nepodali. Řádné volby proto nemohly být v říjnovém termínu vypsány.

V lednových dodatečných volbách však k podobné situaci nedojde. Do středečních šestnácti hodin měli občané Růžené možnost podat kandidátní listiny na registrační úřad v Třešti. Nakonec se sešly hned dvě kandidátky. O sedm míst v zastupitelstvu obce má na druhý pokus zájem dohromady deset lidí. „Evidujeme dvě kandidátní listiny. Jednu tvoří jeden nezávislý kandidát a druhou je sdružení nezávislých kandidátů s devíti členy," uvedla Helena Vrzalová, vedoucí třešťského správního odboru, která podané kandidátní listiny zpracovává.

Už nyní je tedy zřejmé, že dodatečné volby v Růžené budou. Ministr vnitra Milan Chovanec je vyhlásil na sobotu 31. ledna 2015. Registrační úřad už překontroloval i správnost údajů na kandidátkách a podpisy pod peticemi. Dodatečným volbám proto nic nestojí v cestě.

Trojan skončil

Od října proto Růženou dočasně vede správce jmenovaný ministrem vnitra. Tím se stal Petr Klíma, který na začátek listopadu svolal setkání správce s občany, aby je seznámil se situací. „Na schůzce bylo občanům nastíněno fungování obce po dobu mého působení. O setkání byl zájem, přišlo asi padesát občanů," popsal schůzku správce Petr Klíma. Ten bývá v současné době pro lidi k dispozici vždy v úředních hodinách každý čtvrtek od půl jedné do tří hodin odpoledne.

Jeho působení v obci skončí s ustavujícím zastupitelstvem. To bude na programu zřejmě koncem února.

Kdo v něm zasedne, ví v tuto chvíli pouze kandidáti. Kdo mezi nimi už nebude, je bývalý starosta Růžené František Trojan. „Už mi táhne na 80 let a byl jsem na obci přes třicet let. Ani to nevím přesně. Teď už chci mít klid," okomentoval ve středu případnou kandidaturu Trojan. Obec podle svých slov zanechává nástupcům v dobré kondici. „Na účtě máme rezervy ve výši tří milionů korun, což je téměř roční rozpočet obce," podotkl Trojan.

Ten také v minulých dnech dal několikrát rozhlasem vyhlásit, že se blíží lhůta pro podávání kandidátních listin. „Věřím, že si v Růžené do dalšího období zvolíme dobrého starostu, který bude mít podporu v zastupitelstvu," přeje si bývalý starosta.