S výjimkou Velkého Beranova, kde už bývalý starosta Bohumil Kříž svůj post neobhajoval, zůstali v obcích nad tisíc obyvatel stejní starostové. V Lukách nad Jihlavou, Batelově, Kamenici, Dobroníně, Kněžicích, Dolní Cerekvi i Stonařově budou i v následujících čtyřech letech starostovat známé tváře.

Zdánlivě nejméně jistou obhajobu měl v Lukách nad Jihlavou dosavadní starosta Viktor Wölfl. Jeho sdružení nezávislých kandidátů a STAN skončilo druhé za prvními lidovci. Obě sdružení získala po čtyřech mandátech. Na vládnutí se však domluvila staronová koalice a lidovci skončili v opozici. „Vyjednávání byla složitější, poměr sil se změnil a zvýšil se počet stran, které se do patnáctičlenného zastupitelstva dostaly," uvedl Viktor Wölfl. Ten nakonec našel podporu pro obhajobu u SNK Evropských demokratů a ODS, kteří mají po dvou zastupitelích. V opozici skončili s lidovci ještě sociální demokraté. „Místostarostkou byla opět zvolena Lada Salátová z SNK ED," dodal Wölfl. Oproti předchozímu období však k jedné změně došlo. V radě městysu nezasedl nikdo z opozice, podle Wölfla o místo v radě nikdo z ČSSD a KDU-ČSL neprojevil zájem.

V Dobroníně post starosty obhájil Ivan Sehnal. Velký problém s tím neměl, protože jeho hnutí SNK 2014 vyhrálo volby v obci s velkým přehledem. V patnáctičlenném zastupitelstvu získalo pohodlnou většinu devíti hlasů. „Spolupracovat ale budeme se všemi stranami, které se dostaly do zastupitelstva. V radě jsou zástupci hasičů i KSČM," poznamenal dobronínský starosta.

Ivan Sehnal doplnil, že i poslední strana lidovců, která se od zastupitelstva dostala, má post. „Otto Klusáček z KDU-ČSL se stal předsedou kontrolního výboru," dodal Sehnal.

V Dolní Cerekvi, kde žije v současné době kolem 1 300 obyvatel, zůstal starostou Zdeněk Jirsa z SNK ED. Mírně se změnilo složení na postech dvou místostarostů. „Jedním místostarostou je Zdeněk Veselý (SNK ED), který byl už předtím, druhým je Zdeněk Dvořák (SNK ED), který byl zvolen nově," vysvětlil starosta Jirsa. V Dolní Cerekvi si volí jedenáctičlenné zastupitelstvo, které bylo před 16 lety zredukováno z patnácti členů na 11. Osm zastupitelů bylo zvoleno ze strany starosty, což je opět pohodlná většina. Pro starostu i v dalších letech zůstává prioritní dobudování kanalizace v Cerekvi a přilehlých místních částech.

V Batelově funguje od minulého týdne staronová dvojice, a to starosta Jiří Doležal (Fair play HNPD) a místostarosta Jiří Stejnek.

V Kněžicích vyhrála volby ODS, v patnáctičlenném zastupitelstvu má osm koní. Starostou zůstal Roman Diviš a místostarostou se stal Radek Žák. Oba z ODS.

Ve Stonařově vyhrálo sdružení nezávislých, které získalo 10 křesel v patnáctičlenném zastupitelstvu. Starostou proto zůstal František Plavec a místostarostou Ivan Šulc, kteří za sdružení kandidovali.