Ne vždy ale byli voliči o svém hlasu zcela jasně přesvědčeni. Někteří se rozhodli na poslední chvíli. „Koho byste chtěli za prezidenta?" zeptal se u volební komise v Opatově jeden z voličů. Když celá komise přiznala, že ani po dlouhé diskusi stále neví, znovu se nechápavě zeptal: „Ale nechcete toho potetovanýho, že ne?" Vznesl otázku, která v sobě již nesla odpověď, protože ano by mohlo být odsouzeno.

V Opatově přišlo dát hlas svému vysněnému prezidentovi 112 ze 155 voličů. Ke krajským volbám jich přišla necelá polovina. Odborníci tvrdí, že vysoká účast v prezidentských volbách je spojena s historicky první přímou volbou prezidenta u nás, která pro voliče skrývá možnost něco nového ovlivnit. U volby samé se ale spíše zdálo, že je to jen sázka do loterie – když nevyjde, příště si už volič nejspíš nevsadí.

Mnozí totiž nebyli zcela jasně rozhodnuti, koho by na Hradě vlastně chtěli. Každý kandidát má totiž svá pozitiva i negativa, jde jen o to, na která z nich se volič zaměřuje. Za každé ano proto může být příznivcem někoho jiného odsouzen.

V Opatově zvítězil se 25 hlasy Miloš Zeman. Hned v závěsu skončil Karel Schwarzenberg se 23 hlasy, Jan Fischer získal 18. Tyto výsledky reprezentují celou republiku lépe než předvolební průzkumy. I to možná nasvědčuje, že mnozí se rozhodli na poslední chvíli.

V některých obcích na Jihlavsku však Jan Fischer, ale i jiní kandidáti získali první pozici. Města ale jednoznačně fandila Zemanovi.

IVANA HOLZBAUEROVÁ