Přihlásili se totiž do desátého ročníku soutěže Stavby z vlnité lepenky. Výzvou jsou letos národní kulturní památky ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ). Proto si studenti třetího ročníku oboru stavebnictví vybrali hrad v Lipnici nad Sázavou. Na tomto projektu pracují už asi tři měsíce.

„Vytváříme hrad v měřítku jedna ku stopadesáti. Musíme se vejít na rozměry metr krát metr padesát. Tento prostor využijeme bezezbytku, kromě hradu ještě zahrneme okolní terén," vysvětlil jeden ze stavitelů Jiří Pelant.

K dispozici mají nákresy toho, jak vypadá hrad z různých úhlů pohledu. „Na začátku jsme navštívili kastelána hradu, který nám hrad ukázal, mohli jsme si vše nafotit a potom nám poslal potřebné nákresy," doplnil další ze studentů Daniel Svoboda. „Chtěli jsme k tomu ještě postavit kapličku, ale ta už se nám do modelu nevejde," doplnil kolegu Pelant.

Stavitelé z jihlavské školy si zvolili metodu, kdy na sebe budou postupně vrstvit půdorysy. „Udělali jsme si šablonu, kterou obkreslujeme na kartony a potom je řežeme. Na závěr je budeme vrstvit na sebe až dosáhneme hradu v požadované velikosti. Potom doděláme detaily a terén," přiblížil plány Dominik Tomšů, další ze stavitelů. V nejvyšším bodě bude hrad vysoký přes třicet centimetrů.

V dílně školy na Žižkově ulici nyní studenti tráví volný čas. „Děláme podle toho, jak máme čas. Například ve volných nebo suplovaných hodinách," uvedl Pelant.

Hotovo musí mít do 23. května. Když se jim poštěstí a dostanou se ze semifinálového kola do finále, pojedou se svým výtvorem do Prahy. „Postavený hrad nafotíme a na základě fotografií nás porota buď vybere dále, a nebo nikoli," přiblížil průběh semifinálového kola Svoboda. Do finálového kola postupuje deset nejlepších staveb z vlnité lepenky.

Do letošního desátého ročníku soutěže se přihlásilo celkem 29 stavebních škol. Každá z nich má možnost přihlásit maximálně dvě stavby. Jihlavská škola půjde do souboje o finále s jednou stavbou. Finálové kolo se uskuteční během června v zahradách pod Pražským hradem, které jsou jednou z národních kulturních památek ve správě NPÚ.

Do této soutěže se studenti jihlavské školy přihlašují několik let opakovaně. V minulosti se už dvakrát dostali do finálového kola. Účastní se ale i jiných stavebních klání. Čtvrtý stavitel Jan Klubal už má zkušenost se stavbou mostu ze špejlí. „Uspěli jsme na soutěži v Brně, byli jsme druzí. První byli kolegové z Havlíčkova Brodu," přidal další úspěchy mladých vysočinských stavbařů Klubal.

V případě, že se studentům podaří uspět s modelem lipnického hradu, mohou získat za první místo ceny v hodnotě 25 tisíc korun, druhé místo je oceněno cenami za 10 tisíc, třetí místo za pět tisíc. NPÚ věnuje vítězům zážitkový den na vybrané památce.