VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vůně guláše a čerstvých koláčů vábila lidi na telčské náměstí

Telč - Ten, kdo má rád dobré jídlo, nesměl v sobotu dopoledne chybět na náměstí Zachariáše z Hradce. Místní podnikatelé tam totiž měřili síly v souboji o nejlepší guláš a koláč. Vůně guláše a čerstvě upečených koláčů přivábila na sluncem rozpálené náměstí desítky lidí.

17.6.2012
SDÍLEJ:

Lidé si pochutnávali na guláši a koláčíchFoto: Deník/Zuzana Musilová

V případě oblíbené masové pochoutky jak u poroty, tak u veřejnosti stylově zvítězili zástupci Filmové kavárny, kterou na náměstí provozuje Zdeněk Šimek. „S mým kamarádem Tomášem Kochánkem  z hotelu U Hraběnky jsme se vyhecovali a přihlásili se. Pomyslný souboj jsem nakonec vyhrál já. Šlo nám ale také o to, podpořit akci, která se v Telči koná," uvedl Šimek.

A jak se  vítězný guláš připravuje? Jeho tajemství nechtěla maminka Marie Šimková moc prozrazovat. „Guláš jsme vařili společně s manželem. Je to úplně prachobyčejný starý recept bez jakýkoli specialit. Základem je použít do něj hodně cibulky a vařit ho z kvalitního hovězího masa a nejlépe z domácího sádla," přiblížila Šimková.

Snahu rodiny Šimkových ocenili i ochutnávači. „Nejvíce mi chutnal guláš z Filmové kavárny.  Pochutnali jsme si i na koláčích. Je dobře, že se tady teď takové akce dělají, Telč se více zviditelní," zhodnotila Petra Mácová. Stejný názor má Jan Wimmer, který se na náměstí proháněl s dalšími členy Spolku telčských velocipedistů. „Taková akce by v Telči mohla být každý týden. Jen se mi zdá, že sem zatím nepřišlo moc místních, asi dali přednost klasickému domácímu obědu," řekl Wimmer.

Do soutěže o Zachariášův guláš se přihlásily: restaurace Švejk, bufet U Roštěnky, restaurace Na Kocandě, hotel  U Hraběnky a Filmová kavárna. O Kateřinin koláč bojovaly: bufet U Roštěnky, restaurace Na Kocandě, hotel  U Hraběnky, Filmová kavárna a Pekařství Marek.

Jejich výtvory hodnotili jak lidé, tak odborná porota v čele s režisérem Vojtěchem Jasným. „Letos to byla spíše zkouška. Podobnou akci v rámci festivalu uděláme určitě i příští rok. Hlavním cílem bylo dát prostor místním podnikatelům," uvedla Věra Peichlová z telčské radnice. 

Nejlepší guláš – podle lidí:
Filmová kavárna
Nejlepší guláš – podle poroty:
Filmová kavárna
Nejlepší koláč – podle lidí:
Pekařství Marek
Nejlepší koláč – podle poroty:
Hotel U Hraběnky
V každé kategorii této soutěže (koláč, guláš) bojovalo o vítězství pět místních podnikatelů.

Autor: Redakce

17.6.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Tomáš Ouředníček.

Skvělý počin: Ouředníček vybojoval v Maroku zlato

Ilustrační foto

Ztráta formy juniorky? Spíš smůla, říká Procházka

Kniha Procházka panstvím Telč vyzdvihuje rybnikářství

Telč – Procházka panstvím Telč. Tak se jmenuje nová publikace, která pojednává o udržování honosného sídla čtyřmi šlechtickými rody v Telči. Kniha představuje panství Telč jako fungující organismus, jehož ekonomika šlapala na jedničku.

Opilý muž rozkopal výlohy

Jihlava – Opilý třiadvacetiletý muž z Jihlavska řádil během uplynulého víkendu v areálu obchodního a zábavného centra Březinky. Podařilo se mu tam rozbít několik výloh. Při dechové zkoušce mu policisté naměřili hodnotu 1,98 promile alkoholu.

Trenér Petr Vlk: O postupu rozhodl hned první zápas baráže

Jihlava – Je dalším z havlíčkobrodských rodáků, kteří se podíleli na úspěších jihlavského hokeje. Třiapadesátiletý trenér Petr Vlk, bývalý útočník a československý reprezentant, získal s Duklou jako aktivní hráč dva mistrovské tituly. 

Bývalý šéf Kosteleckých uzenin Boček promluvil

Jihlava – Nový díl investigativního seriálu s názvem Zvláštní vyšetřování, který je dostupný na webovém portálu Seznam.cz, vypráví příběh Jana Bočka, bývalého šéfa Kosteleckých uzenin. 

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies