VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vůně guláše a čerstvých koláčů vábila lidi na telčské náměstí

Telč - Ten, kdo má rád dobré jídlo, nesměl v sobotu dopoledne chybět na náměstí Zachariáše z Hradce. Místní podnikatelé tam totiž měřili síly v souboji o nejlepší guláš a koláč. Vůně guláše a čerstvě upečených koláčů přivábila na sluncem rozpálené náměstí desítky lidí.

17.6.2012
SDÍLEJ:

Lidé si pochutnávali na guláši a koláčíchFoto: Deník/Zuzana Musilová

V případě oblíbené masové pochoutky jak u poroty, tak u veřejnosti stylově zvítězili zástupci Filmové kavárny, kterou na náměstí provozuje Zdeněk Šimek. „S mým kamarádem Tomášem Kochánkem  z hotelu U Hraběnky jsme se vyhecovali a přihlásili se. Pomyslný souboj jsem nakonec vyhrál já. Šlo nám ale také o to, podpořit akci, která se v Telči koná," uvedl Šimek.

A jak se  vítězný guláš připravuje? Jeho tajemství nechtěla maminka Marie Šimková moc prozrazovat. „Guláš jsme vařili společně s manželem. Je to úplně prachobyčejný starý recept bez jakýkoli specialit. Základem je použít do něj hodně cibulky a vařit ho z kvalitního hovězího masa a nejlépe z domácího sádla," přiblížila Šimková.

Snahu rodiny Šimkových ocenili i ochutnávači. „Nejvíce mi chutnal guláš z Filmové kavárny.  Pochutnali jsme si i na koláčích. Je dobře, že se tady teď takové akce dělají, Telč se více zviditelní," zhodnotila Petra Mácová. Stejný názor má Jan Wimmer, který se na náměstí proháněl s dalšími členy Spolku telčských velocipedistů. „Taková akce by v Telči mohla být každý týden. Jen se mi zdá, že sem zatím nepřišlo moc místních, asi dali přednost klasickému domácímu obědu," řekl Wimmer.

Do soutěže o Zachariášův guláš se přihlásily: restaurace Švejk, bufet U Roštěnky, restaurace Na Kocandě, hotel  U Hraběnky a Filmová kavárna. O Kateřinin koláč bojovaly: bufet U Roštěnky, restaurace Na Kocandě, hotel  U Hraběnky, Filmová kavárna a Pekařství Marek.

Jejich výtvory hodnotili jak lidé, tak odborná porota v čele s režisérem Vojtěchem Jasným. „Letos to byla spíše zkouška. Podobnou akci v rámci festivalu uděláme určitě i příští rok. Hlavním cílem bylo dát prostor místním podnikatelům," uvedla Věra Peichlová z telčské radnice. 

Nejlepší guláš – podle lidí:
Filmová kavárna
Nejlepší guláš – podle poroty:
Filmová kavárna
Nejlepší koláč – podle lidí:
Pekařství Marek
Nejlepší koláč – podle poroty:
Hotel U Hraběnky
V každé kategorii této soutěže (koláč, guláš) bojovalo o vítězství pět místních podnikatelů.

Autor: Redakce

17.6.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Pronásledoval svou bývalou přítelkyni

Zápas 3. kola MOL Cup Jihlava – Sokolov.
3

Pohárová povinnost splněna: Jihlava jde dál přes druholigový Sokolov

Jak chutná kančí lovečák? To zjistí lidé v Sasově

Jihlava – Nadcházející sobota 23. září bude v Sasově, městské části Jihlavy, patřit biozemědělskému dni. Otevře se zde totiž místní biofarma.

Kraj opět vypisuje dotace na kotle. Bez nutnosti zateplování

Vysočina – Kdo topí v kotlech na pevná paliva a bude chtít změnu, toho se týká druhá vlna kotlíkových dotací. Kraj Vysočina získal na tuto vlnu asi 230 milionů korun. Žádosti začne přijímat 20. října a předpokládá, že uspokojí více než dva tisíce dalších žadatelů.

Malá miminka se zabaví uchopením chobotniček

Jihlava – Nedonošená miminka balí v jihlavské nemocnici do nových háčkovaných chobotnic s veselými obličeji.

Hráli jsme tragicky, láteřil trenér Votava

Telč, Kostelec – Jedni se plácali po ramenou, druzí odcházeli ze hřiště se sklopenými hlavami. Fotbalové „átřídní“ derby mezi Telčí a Kostelcem vyznělo jasně pro domácí, kteří slavili výhru 4:0.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení