Přes dvě stě padesát cyklistů si zítra nenechá ujít charitativní cyklojízdu Na kole dětem Vysočinou, která Jihlavskem projede už potřetí. Zájem o tuto dobročinnou akci stále roste. Polovina finančního výtěžku z cyklojízdy poputuje na rekondiční pobyty dětí, které onemocněly rakovinou, druhá polovina výtěžku pomůže dovybavit pediatrické oddělení Nemocnice Jihlava.

Peloton v čele s mistrem světa v jízdě na vysokém kole Josefem Zimovčákem startuje zítra v deset hodin na náměstí Zachariáše z Hradce v Telči. „Loni s námi jelo 250 cyklistů. Zaregistrováno jich bylo 198, zbytek se přidal bez předchozí registrace. Letos je zájem o něco vyšší, k 5. září máme zaregistrováno 250 cyklistů," řekla za pořadatele Lucie Doanová.

Letošní trasa je dlouhá přibližně sedmdesát sedm kilometrů a vede přes města Třešť, Jihlava a Batelov zpět do Telče. Předpokládaný příjezd pelotonu do Telče je v 17 hodin. „Cílem cyklojízdy je přilákat cyklisty a ukázat jim krásy našeho regionu, a také finančně přispět na pomoc nemocným dětem. Trasu je možné absolvovat celou, nebo i jen některou její část. Kdo chce, může se k nám přidat i bez registrace," doplnila Doanová.

Polovina finančního výtěžku z dobrovolného startovného a ze sponzorských darů bude věnována nadačnímu fondu Na kole dětem. Ten ho použije na financování rekondičních pobytů onkologicky nemocných dětí. Druhá polovina pak připadne pediatrickému oddělení Nemocnice Jihlava.

Nemocnice pořídí speciální přístroj

„Za vybrané peníze plánujeme pořídit pasterizátor mateřského mléka pro novorozeneckou jednotku intenzivní péče. Pasterizátor slouží k pasterizaci a současně i k ohřevu odstříkaného mléka pro nezralé a nemocné novorozence," uvedla vrchní sestra dětského oddělení Simona Hájková.

Loni se díky charitativní cyklojízdě Na kole dětem Vysočinou podařilo vybrat celkem 42 019 korun. „Jak Nemocnice Jihlava, tak nadační fond Na kole dětem obdržely každý po 21 009,50 koruny," upřesnila Doanová. Výtěžek z celé akce bude předán zástupcům nadačního fondu a pediatrického oddělení jihlavské nemocnice hned v závěru cyklojízdy.

Více informací o charitativní cyklojízdě, včetně naplánované trasy, je na webu www.nakoledetemvysocinou.cz.

ZUZANA MUSILOVÁ