Buněčný separátor je přístroj, který dokáže pacientovi vrátit do těla krev odsátou přímo z operačního pole. Jihlavská nemocnice tímto způsobem sníží podávání krevní transfuze a eliminuje rizika, která jsou s přijímáním cizí krve pro pacienty spojená. Tento přístroj mohou využívat také Svědci Jehovovi, kterým víra zakazuje podání krevní transfuze.

Jihlavská nemocnice už přístroj dokonce použila při ostrém provozu. „Využili jsme ho při operaci výdutě břišní tepny, kde fungoval velmi dobře. Vrátili jsme takto pacientovi skoro litr a půl krve a prakticky jsme během operace nepoužili transfuzi, což při tomto typu operace bývá běžné," uvedl ředitel jihlavské nemocnice Lukáš Velev.

Pro nemocnici bude přístroj přínosem především při operacích, které bývají spojené s vysokými krevními ztrátami. Půjde o břišní, gynekologické nebo ortopedické operace. Dále může pomoci například i při pediatrických operacích. Výhodu pro pacienty přináší i při operacích nádorů. „Riziko recidivy se při těchto operacích zvyšuje s počtem podaných transfuzí," řekl Velev.

Červené krvinky

U ortopedických operací pomůže především při náhradách kolenního a kyčelního kloubu a jejich výměny. „Zařízení má v komůrce mechanický filtr, na který se nachytají úlomky kostí z operace. Do sběrného vaku se dostane jen to, co má," doplnil k šikovnosti přístroje Velev.

Přístroj dokáže vytvořit krevní koncentrát s vysokým obsahem červených krvinek, které pacient potřebuje. „Normální koncentrace červených krvinek v krvi je kolem třiceti procent. V přístroji vzniká koncentrát s dvojnásobným množstvím červených krvinek. Tento koncentrát se dostane z přístroje do sběrného vaku, ze kterého krev putuje pacientovi zpět do žil," popsal fungování záchranáře buněk Lukáš Velev.

Jihlavská nemocnice před pořízením přístroje jednala i se Svědky Jehovovými, kterým víra nedovoluje přijmout cizí krev. „Přístroj vyhovuje jejich víře, takže když ho použijeme, tak s tím není problém," doplnil ředitel. Jeho slova potvrzuje také Josef Lukáš z jihlavské náboženské společnosti Svědkové Jehovovi. „Přístroj je užitečný a pomůže lidem, kteří chtějí bezkrevní léčbu. Každý člověk má právo si o tom rozhodovat sám. Vítáme ho," řekl Lukáš, který potvrdil, že je nemocnice oslovila, a o koupi nového přístroje s nimi jednala.

Z ekonomického hlediska se přístroj začne vyplácet při nutnosti podání více než litru krve. To znamená, když dokáže ušetřit tři krevní konzervy.

Celkově pořídila jihlavská nemocnice buněčný separátor za sedm set tisíc korun. Zafinancovat přístroj pomohl i Kraj Vysočina.