Na několika stanovištích na ně čekaly pohádkové bytosti ztvárněné žáky šestých tříd. Děti u nich plnily jednoduché úkoly a získaly sladkou odměnu. Akce má ve škole už desetiletou tradici.

„Na děti čekal například Ferda Mravenec nebo Křemílek s Vochomůrkou. U loupežníků házely míčkem do koše, Zlatovlásce pomáhaly sbírat poztrácené korálky," řekla učitelka a výchovná poradkyně Petra Kazatelová. Děti doprovázeli kromě rodičů i prarodiče.

Akce je podle Kazatelové prospěšná i pro učitelky prvňáčků, které děti uvidí v jiné situaci než ve školní lavici, poznají jejich projevy, seznámí se s jejich rodiči. „Pokud by snad někdo šel do školy se strachem, při této akci ho určitě ztratí," věří Kazatelová.

Pondělek už byl ve škole T. G. Masaryka podobný jako v přibližně 260 dalších základních školách na Vysočině. Prvňáci si odnesli kromě některých drobností také kufříky od Kraje Vysočina, obsahující nejen základní školní pomůcky, ale i předměty s bezpečnostními prvky a cyklistickou lékárničkou.

Do prvních tříd základních škol na Vysočině letos nastoupilo přibližně 5 800 žáků, což je asi o 400 více než loni a o 600 více než v roce 2012. Zápisový lístek na střední školy odevzdalo na konci května 4 538 žáků, což je zhruba o 100 méně než loni. Podle krajské radní Jany Fialové (ČSSD) však lze předpokládat, že nových středoškoláků bude podobně jako loni přibližně 5 500 včetně těch, kteří nastoupí na víceletá gymnázia. „Teprve až v průběhu října budeme vědět přesná čísla nových prvňáků na základní škole i žáků, kteří nastoupili do prvního ročníku středoškolského vzdělávání," dodala Fialová.

V minulém školním roce bylo na základních školách v Kraji Vysočina 41 613 žáků a na středních školách 21 362 žáků. Nový školní rok v pondělí zahájilo na středních školách na Vysočině v denní formě studia přibližně 20 500 žáků a na základních školách asi 42 300 žáků.