První vyrostli ve čtvrtek v Batelově na Jihlavsku. Žáci školní družiny ze sněhu postavili hned deset sněhuláků. Na stavbu mohli přispět jakoukoliv částkou. Do akce děti přihlásily vychovatelky ze školní družiny Jana Tauschová a Zdena Jiráková.

„Chceme, aby se žákům dostalo do povědomí, že postavení sněhuláka může pomoct dětem v Africe. Můžeme jim tak zajistit kolo a přiblížit je ke vzdělání," řekla Jana Tauschová.

V batelovské školní družině budou děti ještě malovat návrh na poštovní známku se sněhulákem. Koncem ledna se také chystají šít sněhuláky jako přívěsek. Ostatní žáci a učitelky si přívěsky budou moct koupit, přispějí tak k částce vybrané ze stavění sněhuláků. „Na léto chystáme další charitativní akci pro žáky. Budou si moc zaběhat v rámci Běhu pro Gambii," prozradila Zdena Jiráková.

Na Jihlavsku se zatím do stavění sněhuláků zapojila školní družina Základní a mateřské školy v Batelo-vě a Základní škola praktická v Telči.

SNĚHULÁCI Z PERNÍKU

Sněhová nadílka letos sice přála, přesto v Telči zvolili stejný systém jako vloni, kdy se do soutěže poprvé zapojili. Žáci telčské základní školy si opět pochutnají na sněhulácích z perníku.

„Perníkové sněhuláky už máme napečené. Příští týden je s dětmi ozdobíme a ke konci měsíce je budeme prodávat," uvedla Jiřina Slámová, která se o projekt na telčské základní škole starají. Děti budou perníčky prodávat ostatním žákům za symbolickou cenu deset korun. Vybrané peníze potom pošleme na účet Kol pro Afriku, který je zveřejněn na webových stránkách akce.

SNĚHULÁK U JAKUBA

Podpořit dobrou věc se chystá i Erko. Děti jihlavského nízkoprahového zařízení budou stavět sněhuláka v pondělí odpoledne nedaleko jihlavského kostela svatého Jakuba. „Sraz v máme v 14.45 hodin v Erku. Zastaví nás jen nepříznivé počasí nebo obleva," řekla sociální pracovnice Erka Zuzana Krčálová, která má stavbu sněhuláka na starosti. „Vybírat peníze nemůžeme, jsme nezisková organizace," dodala Krčálová.

Výnos z probíhajícího pátého ročníku celorepublikové soutěže bude financovat koupi kol pro africké děti v Gambii. Aktuálně je přihlášeno přes dvě stě stavitelů. Bonusem pro české stavitele je možnost zasoutěžit si o nejlepšího sněhuláka. O něm se bude rozhodovat na facebookové stránce Sněhuláci pro Afriku. Na webových stránkách www.snehulaciproafriku.cz je také tipovací soutěž v odhadu celkového počtu postavených sněhuláků.

„Během minulého ročníku se na území republiky postavilo více než šest tisíc sněhuláků z nejrůznějších materiálů. Charitativní akce vynesla přes dvě stě tisíc korun," řekla organizátorka Kol pro Afriku Michaela Böhmová.

Zájemci se do projektu mohou stále přihlašovat.

ZUZANA RODOVÁ