Zažádali jste si o voličský průkaz, protože budete v době voleb mimo trvalé bydliště? Už ve čtvrtek si pro něj můžete na příslušný obecní úřad dojít, začíná totiž jejich vydávání. Zájem je mezi lidmi podle úředníků opět velký.

„Do včerejšího dne si o průkaz zatím požádalo 95 lidí. Další žádosti až do voleb ještě očekáváme," uvedla Marie Jírová ze správního odboru jihlavského magistrátu. Osobně si totiž lidé mohou na úřad chodit žádat až do 23. října do 16 hodin odpoledne. V písemné nebo elektronické formě potom do pondělí 18. října.

„Některé budeme odesílat do zahraničí. Lidé si o ně zažádali například už koncem léta," podotkla Jírová. Při lednových prezidentských volbách prý jihlavská radnice rozdala ve dvou kolech přes pět stovek průkazů.

Největší počet žadatelů o voličské průkazy je právě z řad těch lidí, kteří se v době předčasných voleb do Poslanecké sněmovny, tedy 25. a 26. října, nebudou zdržovat v místě trvalého bydliště. „Ve velké míře jde například o studenty," připomněla Jírová.

Pacientům průkaz zařídí nemocnice

Další skupinou lidí, kteří o průkazy žádají, jsou pacienti v nemocnicích, lidé v domovech pro seniory a v dalších ústavech. „Pokud mají hospitalizovaní lidé zájem jít volit, nemocnice jim průkazy vyřídí," poznamenal k další skupině lidí s voličskými průkazy vedoucí správního odboru jihlavského magistrátu Jan Vystrčil.

Mluvčí Nemocnice Jihlava Monika Zachrlová potvrdila, že tuto službu svým pacientům zajišťují ze zákona. „Lidé, kteří budou chtít jít volit i v době, kdy jsou u nás dlouhodobě hospitalizovaní, se mohou nechat zapsat na listinu," potvrdila Zachrlová.

Tu musí nemocnice magistrátu odevzdat do pátku 18. října do dvou hodin odpoledne. „Především toho využívají pacienti na oddělení pro dlouhodobě nemocné nebo na rehabilitacích. Zapisovat se začnou od příštího pondělí," doplnila Zachrlová. Pacienti, kteří budou přijati do nemocnice například tři dny před volbami, mohou zažádat o propuštění domů, aby mohli odvolit. Za lidmi do nemocnice potom chodí volební komise, anebo mohou jít odvolit do nejbližší volební místnosti na jihlavském Domě zdraví.

Kdo bude volit například v jiném kraji, musí se připravit na zcela jiné kandidátky. Do rukou totiž ve volební místnosti dostanou volební lístky příslušného kraje.