Uplynulou sobotu se v brtnické základní škole konal už čtvrtý ročník soutěže O pohár medvěda Brtníka. A obě mladé dámy měly soutěž z velké části na starosti.

„Na soutěži se představilo kolem 380 mažoretek, celkem bylo během dne k vidění na třicet choreografií v pěti kategoriích. Pomněnky soutěžily ve třech kategoriích," popsala Michaela Toufarová, která je na své svěřenkyně v letošním roce pyšná.

„Sezona se nám povedla, nejvíce se dařilo starším juniorkám, které se kromě dvou závodů vždy umístily na stupních vítězů. Ten nejmenší tým a kadetky získaly vždy dvě nebo tři medaile," dodala Toufarová, která začínala s mažoretkami v Brtnici ve čtyřech letech a postupně přešla v jejich trénování.

Zájem v Brtnici o mažoretky je prý nyní veliký. „Máme na seznamu asi deset holek, které by se chtěly přidat k týmu, ale bohužel nyní máme naplněnou kapacitu, takže to nejde. Není tady totiž žádný jiný tým či taneční soubor, kde by se mohly mladé holky realizovat, jenom ty mažoretky," poznamenala trenérka.

V Brtnici mají v týmech holčičky od čtyř let až do věku starších juniorek, což je do patnácti let. V současné době už si ovšem obě trenérky pomalu hledají své nástupkyně.
„Od příštího roku nám pomohou tři dívky z nejstaršího týmu. Už dostaly i na soutěži úkoly, takže je to pro nás úleva," uvedla Toufarová.

Obě studují vysokou školu, takže do Brtnice se vrací pouze na víkendy. Z toho důvodu mají tréninky v sobotu. Chorografie ladí přes internet během týdne.

Protože jim v říjnu začíná nová sezona a vždy objedou tak osm až devět soutěží, tak vylaďují se svými svěřenkyněmi novou choreografii. Kvůli tomu se musí také vzdělávat. „Jde to velice rychle dopředu, takže jezdíme na kurzy, kde se učíme nové prvky s točením hůlek," poznamenala trenérka.

Kromě choreografií jsou důležité i kostýmy, které si nechávají šít od švadleny z Jihlavy. Protože jde o nákladnou záležitost, mají brtnické mažoretky jeden kostým vždy na dvě sezony. I z toho důvodu volí vždy neutrální kostýmy.