Blíží se prosinec a období kolem Vánoc se už roky neobejde bez třešťských betlémů a betlémářů. Lidé se opět mohou těšit na výstavu v Schumpeterově domě i oblíbenou Betlémskou cestu, kdy je místní pozvou do svých domácností. Co všechno letos čeká návštěvníky i samotné betlémáře, o tom povídal předseda Spolku přátel betlémů v Třešti Pavel Brychta.

Se začátkem prosince začne výstava betlémů v Schumpeterově domě. Můžete ji, prosím, přiblížit?

Koncem listopadu se budou aranžovat volné prostory po přestavbě betlémů. Vernisáž se uskuteční v pátek 2. prosince. A od 3. prosince bude výstava přístupná veřejnosti od 9.30 do 16.30. Prohlédnout si ji můžete až do 2. února 2017. Výstava je tradiční a letos ji spolek připravuje již po dvacáté. Žádné tematické doplnění, jako byli v minulých letech třeba sněhuláci, zvonečky a podobně, jsme letos nezvolili.

Budou třešťské betlémy k vidění i na Jindřišské věži?

V Praze je třešťský betlém tradičně postavený na Jindřišské věži. Zabírá celé jedno patro věže a v podstatě se skládá z figurek, které se původně nacházely ve dvou betlémech. Vernisáž výstavy se uskuteční 5. prosince. V Praze vystavujeme na základě domluvy s panem Podzimkem, který je členem našeho betlémářského spolku. Firma Podzimek před lety provedla náročnou rekonstrukci věže a má ji v dlouhodobém pronájmu. Betlém ve věži stavíme devátým rokem.

Betlémy z Třeště často putují různě jinde po republice nebo po zahraničí. Je to tak i letos?

Letos řady našeho spolku opustila Marie Roháčková, která tyto aktivity domlouvala a zajišťovala. Snažíme se dodržet to, co bylo domluveno. Další vystavování mimo Třešť jsme neslibovali, a již jen odříkali. Letos bude třešťský betlém k vidění ve vstupních prostorách Biologického centra Akademie věd při Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích.

Už znáte podobu letošní Betlémské cesty? Kolik domácností se letos zapojí a změnila se nějak?

Počítáme, že bude o jeden betlém méně než v roce minulém. Na zveřejnění přesného plánku je ještě čas. Betlémy budou přístupné podle možností jednotlivých rodin od 26. prosince do 2. února. V Betlémské cestě je do budoucna jistě problém. Nadšení betlémáři, kteří by zdarma pouštěli na prohlídku betléma do své domácnosti, ubývají. Prostě může nastat jednoho dne situace, že na Betlémské cestě nebude ani jedno místo s betlémem v rodině. Přibude expozic nebo nějakých míst s betlémem k prohlédnutí. Svůj podíl na ubývající ochotě nechat návštěvníky prohlédnout svůj betlém má i neukázněné chování návštěvníků.

Jak jste již zmínil, letos zemřela vyhlášená třešťská betlémářka Marie Roháčková, která spolu se svým manželem Metodějem desítky let patřila k pilířům místní lidové tradice. Manžel a zbytek rodiny možná nebudou mít chuť ani prostor zapojit se do Betlémské cesty, jak to bylo běžné. Často se stává, že pokud betlémář zemře, rodina už v tradici z různých důvodů nepokračuje.

Generační obměna obecně v betlémářství moc nefunguje, ale u Roháčků se nástupnicí stala dcera s vnukem. Pokud to bude zvládnutelné, tak se betlém u Roháčků i v letošním roce stavět bude. A pak je již na zvážení momentální situace, aby byl i na plánku Betlémské cesty tedy přístupný veřejnosti. Pro rodinu bude jistě náročné toto zajistit.

Co lidé mohou v domácnostech vidět?

V domácnostech lidé samozřejmě uvidí betlémy, hodně podobné, ale přesto každý jiný.

Můžete pozvat lidi do Třeště a uvést, proč by si tu Betlémskou cestu neměli nechat ujít?

K tomuto již lidi do Třeště moc nezvu. Většina návštěvníků si neuvědomuje, jakou oběť podstupují rodiny, které umožňují návštěvu svého betléma. Někteří návštěvníci neumí pozdravit a chovat se slušně. Je jim i zatěžko za prohlídku betlému poděkovat.

Do Třeště kvůli betlémům v zimním období míří tisíce lidí. Vypravují se dokonce celé autobusy. Je to tak i letos, je zájem opět velký?

Vypadá to, že zájem opět bude velký. Od listopadu se návštěvníci nahlašují a ptají se, jak to v Třešti funguje. Případně si zamlouvají průvodce k provádění po betlémech.

Máte vy sám doma betlém? Co to pro vás znamená, být součástí této tradice?

Betlém doma máme a stavíme ho pro sebe, ale i pro zájemce. Částečně je za oknem viditelný zvenku. Na plánku Betlémské cesty ho ale nenajdete. Být součástí tradice, to je pro mě předně radost ze stavění betlémské krajiny z pařezů. Když je betlém hotový a postavený, tak se mi líbí dívat se na něj, prohlížet si ho, zkrátka kochat se pohledem. Hledat detaily a sbírat nápady. Samozřejmě je to hodně hodin práce.

Pokud vím, vyřezávání se také věnujete. Jak jste se k tomu dostal a předáváte svoje umění dál v rodině?

Ano, vyřezávám. Většina figurek v našem betlému jsou mé výtvory. Aktivně vyřezávám od roku 1989, kdy jsem byl dlouhodobě nemocný, a tak jsem to zkoušel. Od roku 1990 vedu řezbářský kroužek v domě dětí a mládeže v Třešti. Mé děti zatím nevyřezávají.

Na hrázi před odbočkou na Stonařov v minulých letech vznikl krásný poutač. Děje se ještě něco nového ohledně tohoto poutače?

V současnosti jsou dokončené další příspěvky k poutači, jsou ve dvoře Schumpeterova domu. Dokončený je beran, ovečka a dvě postavy darovnic. Rozpracovaná je socha rybáře. Termín doplnění do poutače není daný, to uvidíme během dalších let.

V Třešti je v současné době řezbářský kroužek pro děti i pro dospělé. Kdo se případně může připojit?

Řezbářský kroužek pro děti při domě dětí a mládeže, který vedu já, je určen pro školní mládež od druhé třídy školní docházky. V letošním roce ho navštěvuje deset dětí. Případní zájemci se chodí podívat, jak kroužek probíhá. Rodičům to i doporučuji.

A ten druhý?

Kroužek pro dospělé vedou dva řezbáři z Třeště a členové našeho spolku, Evžen Hamták a Jan Bukvaj. Zájem z řad dospělých je velký. Někteří dojíždějí i několik kilometrů. S vyřezáváním je to jako s jinou pěknou lidskou činností. Asi každý by chtěl umět pěkně vyřezávat, ale učit se to pomalu a trpělivě je také dřina, při které i teče krev.

Chystá se nějaká publikace o třešťských betlémech?

My sami aktuálně nic nechystáme. Město Třešť letos vydalo dvouletý nástěnný kalendář třešťských betlémů.

Pomohlo nějak třešťským betlémům, že se dostaly seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury ČR?

Jistě to pomohlo pro propagaci v odborných kruzích, zabývajících se kulturním dědictvím naší republiky. Mezi betlémáři České republiky jsme dostatečně známí.

Chystáte něco nového?

Nic nového nyní nechystáme. Pro náš spolek je dostatečně vyčerpávající a vysilující dosavadní činnost. Členové spolku staví své betlémy doma, z nichž jsou některé na Betlémské cestě. Dále udržují a přestavují betlémy v expozici v Schumpeterově domě. Pravidelně dvacet let pořádáme adventní a vánoční výstavy, na kterých zajišťují služby od začátku adventu do 2. února. Dále členové spolku organizují setkání řezbářů s názvem Dřevořezání. Myslím, že našich aktivit do budoucna bude vzhledem k věkovému průměru členů spolku spíše ubývat.

ZUZANA MUSILOVÁ