Pokud lidé přesto mají chuť na řízky nebo smaženici a chtějí vyrazit hned, měli by vyhledávat spíše vlhčí místa. „Je dobré si vybírat oblasti, kde pršelo a drží se tam voda,“ poradil Burel. Vhodné je zvolit například údolí potoků. „Za poslední roky jsem byl na houbách málokrát, letos kvůli věčnému suchu vůbec,“ řekl Zdeněk Srp z Jihlavska.
Za dva týdny ale houbaři snad nebudou muset po lese chodit s lupou. Do košíků by měli ukládat hlavně hřiby, suchohřiby a různé druhy holubinek. „Lidé by si ale měli dávat pozor na muchomůrku jízlivou a tygrovanou, které se na Vysočině v létě vyskytují. Také hřib žlučový neboli hořčák, dokáže dost znepříjemnit jakékoliv jídlo. Jedovatý sice není, ale za to je odporně hořký,“ upozornil Burel. Dodal, že jich teď v lesích roste poměrně dost.
Houbaři by si měli rozmyslet, kde zaparkují svůj vůz. V případě že parkují v lesích, musí na to mít povolení od Lesní správy. Pokud ho nemají, může se stát, že jim radost z úlovku zkazí pokuta. „Nedávno jsem parkoval v lese na Žďársku a kontrolovali mě, naštěstí povolení mám,“ podotkl Burel.
Nepřehlédněte:
Bytová družstva se ocitla v pasti. Neplatiče již nemohou vyhoditZanedlouho vypukne houbařská sezóna
Jihlavsko – Na houby do lesů na Jihlavsku se vyplatí vyrazit za dva týdny. Za tu dobu se totiž podle mykologa Jiřího Burela z Mykologického klubu Jihlava projeví srážky, které houby ke svému růstu nutně potřebují. Lidé tak pravděpodobně mohou z lesa odejít s plnými košíky. „Nyní se místy dá najít opravdu jen něco málo, ale máme nadějný výhled,“ nalákal milovníky houbaření Burel.
Ilustrační foto.
|
Foto: Deník/Ivana Reková
OBRAZEM: Pivo, jídlo, hudbu, zábavu. To všechno nabídl Pivní fest v Telči