Pokud lidé přesto mají chuť na řízky nebo smaženici a chtějí vyrazit hned, měli by vyhledávat spíše vlhčí místa. „Je dobré si vybírat oblasti, kde pršelo a drží se tam voda,“ poradil Burel. Vhodné je zvolit například údolí potoků. „Za poslední roky jsem byl na houbách málokrát, letos kvůli věčnému suchu vůbec,“ řekl Zdeněk Srp z Jihlavska.

Za dva týdny ale houbaři snad nebudou muset po lese chodit s lupou. Do košíků by měli ukládat hlavně hřiby, suchohřiby a různé druhy holubinek. „Lidé by si ale měli dávat pozor na muchomůrku jízlivou a tygrovanou, které se na Vysočině v létě vyskytují. Také hřib žlučový neboli hořčák, dokáže dost znepříjemnit jakékoliv jídlo. Jedovatý sice není, ale za to je odporně hořký,“ upozornil Burel. Dodal, že jich teď v lesích roste poměrně dost.

Houbaři by si měli rozmyslet, kde zaparkují svůj vůz. V případě že parkují v lesích, musí na to mít povolení od Lesní správy. Pokud ho nemají, může se stát, že jim radost z úlovku zkazí pokuta. „Nedávno jsem parkoval v lese na Žďársku a kontrolovali mě, naštěstí povolení mám,“ podotkl Burel.

Pivo z minipivovarů, soutěže pro odvážné, výborné jídlo, hudební program i skvělou zábavu. To všechno nabídl Pivní fest v Telči.
OBRAZEM: Pivo, jídlo, hudbu, zábavu. To všechno nabídl Pivní fest v Telči