Za nepříjemné ovzduší mohla tamní bioplynová stanice firmy Zevar. Té se totiž porouchala jedna z nádrží, ve které uskladňuje digestát.

„Říká se tomu jahodová ocel. Jde o to, že se nám zlomil středový sloup v jedné z nádrží, který byl vyroben z nekvalitního materiálu. Proto jsme museli odstranit z nádrže víko," řekl jednatel firmy Zevar Mieczyslav Molenda.

Firma pořídila nový středový sloup. Vyměnit ho ale stejně nemůže. „V nádrži je stále digestát a vyvést ho je možné až 1. března, a to i přesto, že počasí by k vyvezení bylo příznivé už nyní. Kdybychom to ale chtěli udělat, obnáší to tolik byrokracie, že do té doby už bude březen," podotkl Molenda.

Zevar proto nádrž tento týden zakryl alespoň dvěma plachtami, které dle slov Molendy mají sloužit jako plynojem. Přestože k instalaci plachet mělo dojít už ve středu 10. února, přistavený jeřáb ale speciální dvě tuny těžkou plynotěsnou plachtu nad otevřenou nádrž zhruba do dvanácti metrů výšky nakonec nezvedl. Foukal totiž silný vítr a stejně tomu bylo i o den později.

Stěžují si na obci

„Rychlost větru měří obsluha jeřábu (tedy nezávislá osoba), která v těchto povětrnostních podmínkách má zákaz pracovat z důvodu bezpečnosti práce a zamezení vzniku škody. Maximální rychlost pro natažení takového břemene jako je plachta smí být čtyři metry za sekundu," zveřejnilo na svých webových i facebookových stránkách tehdy vedení Větrného Jeníkova, aby ujistilo občany, že městys celou záležitost řeší. „Obyvatelé si v takovém případě chodí stěžovat na obec a chtějí okamžitou reakci. I proto jsme kontaktovali

Českou inspekci životního prostředí," uvedla tenkrát starostka Větrného Jeníkova Martina Lisová.

Negativní reakce občanů se objevily i na facebookových stránkách městyse. Někteří by byli nejraději, kdyby bioplynová stanice z městyse zmizela úplně. „Když to tady tak smrdí, proč se s tím něco neděje? Nemyslím jakože zabránit zápachu, ale úplně odstavit ty hnusný kopule a zavřít to. Nechápu, proč to tady vůbec vzniklo – smrdí to, nezapadá to svým vzhledem do okolí a navíc to tady nikdo nechtěl," napsal na stránku Větrného Jeníkova Lukáš Drahozal Lukass.

Nesouhlas s bioplynovou stanicí ukázali obyvatelé městyse i v roce 2013, kdy hlasovali a anketě o tom, zda Zevaru povolit rozšíření činnosti – výstavbu zemědělského areálu.

Bezmoc místních

„Na to, co, kdo a jak spaluje v kotli, může přijít kontrola domů a můžete dostat pokutu. Tady na ty šmejdy nikdo nemůže. Nechápu jak někdo mohl v těsné blízkosti obce toto dovolil postavit. A to ještě chtěli dělat nějaká sila. Zakázat činnost a bude pokoj," napsal na Facebook městyse Pavel Koníř.

Problém ze zápachem přetrvává ve Větrném Jeníkově už delší dobu. Často se šíří především v části městyse Na Sádkách. „Je pravděpodobné, že se problém bude opakovat například i v době vyvážení digestátu. Je to tak u každé bioplynové stanice, i když při výstavbě této majitelé lidem slibovali, že nebude zapáchat vůbec," poukázala na paradoxy Lisová.

IVANA HOLZBAUEROVÁ