Krajští radní vybrali dodavatele loni na touto dobou měla již probíhat implementace v Nemocnici Jihlava. „Reálně by obměna systému měla proběhnout do pěti let,“ řekl tehdy o novince za 64 milionů náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast zdravotnictví Vladimír Novotný. Vše se ale zhruba o rok opozdí.

Zavedení totiž brzdí nesrovnalosti mezi dvěma firmami, které jsou v českých podmínkách schopny systém dodat. „S Nemocničním informačním systémem máme problém. Když to nenapadá první firma, tak to napadá druhá,“ uvedl Novotný.

Poprvé radní vybrali nejvýhodnější nabídku loni v květnu, podruhé v říjnu. Tehdy komise ale zjistila, že jeden z účastníků změnil nabídku a tak ho vyloučila. Ten se ale obrátil na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a výsledkem je zrušení listopadového rozhodnutí a také zákaz uzavřít smlouvu s vítězným účastníkem. Hejtmanství podalo k tomuto rozhodnutí rozklad a nyní musí čekat.

Ilustrační foto
Opilec si chtěl ublížit. Měl přes čtyři promile

Rozhodnutí o rozkladu může být vydáno až do konce května, případné další průtahy by mohly ohrozit čerpání dotace z Integrovaného regionálního operačního programu. Hejtmanství tak bude zároveň připravovat úpravy zadávací dokumentace aby bylo případně možné zopakovat znovu celou zakázku. „Jsme připraveni na všechno,“ ujistil náměstek.

Ačkoliv stávající informační systémy v nemocnicích fungují, nový bude přínosem. Zajistí mimo jiné vyšší bezpečnost a umožní integraci a sdílení dat mezi krajskými nemocnicemi. „Nemocnice v Havlíčkově Brodě a Pelhřimově mají starou verzi Nemocničního informačního systému, které chybí nové prvky,“ řekla k situaci Petra Černo z těchto nemocnic.

Podobně se vyjádřil Radek Fukal z Třebíčské nemocnice. „Nemocniční informační systém je v tuto chvíli funkční, ale již v současné době morálně zastaralý,“ uzavřel.