Tuto sobotu se jim podařilo zdolat nejtěžší kategorii závodu Army run nedaleko Vyškova u Brna. Dva členové ze skupiny Predator wourkout Počátky vytvořili tým a dostali se na vítěznou bednu. Na diváky a ostatní soupeře shlíželi z druhého místa.

Tadeáš Vítek a Lukáš Háva na podzim loňského roku založili v Počátkách na Pelhřimovsku tréninkovou skupinu. „Organizátoři z Predator race, kteří pořádají překážkové běhy, sháněli týmy, tak jsem se zeptal pár lidí a řekl jim, co by to obnášelo,“ popsal začátky Predator workoutu Počátky jeden ze zakladatelů Tadeáš Vítek. Počátečtí se tak přidali k dalším přibližně deseti týmům, které trénují v Česku a na Slovensku pod záštitou Predator race.

Skupina se skládá z více než třiceti členů, z toho je přibližně třetina žen. Někteří pocházejí i z Jihlavska. „Scházíme se v neděli a pak v týdnu. Hodně běháme, občas vyrazíme někam na kole. Chtěli bychom také začít plavat. Ne všichni chodí úplně pravidelně“ řekl druhý zakladatel Lukáš Háva. Tým v různém složení každých čtrnáct dní, někdy dokonce každý týden, objíždí překážkové a běžecké závody po Česku. Letos už se podívali i na Slovensko.

Závody si moc neužívají. „Díváme se jen do země, funíme a chceme to mít co nejdřív za sebou,“ zasmál se Vítek. Oba se shodují na tom, že běhají hlavně kvůli pocitu v cíli. „Například v sobotu ve Vyškově jsme si zvolili tu nejtěžší trať právě proto, abychom si dokázali, že to jsme schopní zvládnout,“ odůvodnil Háva.

Úspěchů už mají za sebou několik. Medaile a trofeje tak začínají na poličkách zabírat dost místa. „Jeden z nejlepších výkonů jsme předvedli na půlmaratonu v Českých Budějovicích, kde jsme i přes obrovskou konkurenci jako tým skončili čtvrtí,“ vyzdvihl Vítek. Bramborové místo se jich drželo i nadále. „V Army runu u Hluboké nad Vltavou jsme také byli těsně pod bednou, stejně jako na Predator runu v Plzni,“ dodal Háva.

Takové výsledky ale nemají zadarmo. „Vloni na libereckém Spartan beastu jsem si sáhl na dno. Nosit pytle na Ještěd po černé sjezdovce bylo zatím nejnáročnější,“ přiznal Vítek. Překážkové závody v tomto roce jsou na podobné úrovni. „Loňský Vyškov byl těžší než ten letošní sobotní. Chyběly zátěžové pytle a další těžké překážky,“ stěžoval si Háva, který očekával větší výzvu.

Na příští sezónu se chtějí připravit lépe. „Chystáme se dokončit posilovnu a hlavně musíme zlepšit zimní přípravu, abychom v létě měli z čeho brát,“ plánoval Háva. V létě mezi závody se už podle něj nedá nic dohnat a je třeba spíše regenerovat. Příští rok chtějí vyzkoušet víc zahraničních klání, například v Rakousku. Náročnost překážek možná otestují také ve Švédsku. „Do budoucna mě kromě závodů čeká také operace kolene,“ zažertoval Vítek při pohledu na čerstvě ošetřenou nohu.