Tentokrát otevře své domovy dvanáct betlémářů, dalších pět betlémů bude k vidění například v místní firmě Podzimek a synové či v kostele svaté Kateřiny. Kdo chce vidět třešťský betlém také v Praze, musí zamířit do Jindřišské věže.

„Dost často se stává, že lidé navštíví betlém v Jindřišské věži a následně přijedou k nám do Třeště," podotkla místostarostka města Eva Požárová. Betlémská cesta začíná v pondělí 26. prosince a skončí 2. února.

„Většinou skupinky návštěvníků poznáme podle toho, že chodí po městě s mapkou a koukají, kde je na domě zelený terčík," dodala Požárová. Ten značí, že je místo přístupné. Pokud je terčík otočený dozadu, znamená to, že je zavřeno. „Doporučená doba k návštěvě rodin je v čase mezi devátou a dvanáctou hodinou dopolední a odpoledne mezi jednou a šestou hodinou," řekla Požárová.

Betlémáři už od začátku prosince zpřístupnili expozici v Schumpeterově domě. Lidé tam mohou vidět například betlém, který vzniká každý rok na akci Dřevořezání. V současné době už čítá více než tisíc figurek.

Betlémáři jsou vždy po více než měsíci, kdy svá díla ukazují veřejnosti, unavení. „Kolikrát domem projdou stovky lidí denně. Bohužel někdy dokážou být lidé i neohleduplní," podotkla místostarostka. Například se stalo, že někteří zavřeli na dvě hodiny kvůli lékaři a návštěvníci jim vynadali, že si dovolili zavřít. Požárová tedy prozradila i něco ze stinné stránky popularity betlémářské tradice ve městě, která je více než dvě stě let stará.

Doba, kdy otevíralo domy i čtyřiadvacet betlémářů, je pryč. Přesto si řada lidí staví velké betlémy jen sama pro sebe.

„Josef Bílý, který je na mapce číslo jedna říkával, že před třiceti lety se ve městě stavěly stovky betlémů," dodala Eva Požárová. Betlémy v Třešti se loni dostaly na seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky. Důležitá bude generační výměna betlémářů a také, zda budou mít prostory. „Pan Bukvaj staví betlém v garáži, v minulosti ho měl v rodinném domě, což bylo komplikovanější," uvedl starosta Třeště Vladislav Hynk.