„Chtěla bych pořádat festival každý rok. Bylo by to něco jako festival židovské kultury Šamajim v Třebíči. Cílem akce je připomenout ty, kteří tu s námi žili. Přiblížit život komunity, která prakticky vymizela,“ popsala pořadatelka Wagnerová.

Festival by tak byl nejen přehlídkou židovské kultury, ale do budoucna by se mohli představovat na festivalu nejen židovští umělci. „Šlo by o jakési sbližování kultur. Chtěli bychom například také dělat přednášky, které budou proti fašistickým tendencím. Dále to bude festival složený z koncertů, divadla, filmy, tance a tak dále,“ nastínila představu o festivalu Wagnerová.

Proč název Polin? „V historických mapách je jako Polin hebrejsky označováno město Polná,“ vysvětlila Wagnerová.

Nultý ročník festivalu začíná v polenské synagoze už v pátek 16. června za účasti zástupců Židovské obce Brno, účast přislíbili také zástupci obce z Prahy, představitelé Kraje Vysočina a města Polná. V 16.00 hodin po slavnostním zahájení bude na programu vernisáž výstavy obrazů izraelské malířky Hany Alisy Omer a od 18 hodin se návštěvníci mohou těšit na violoncellový koncert světoznámých virtuosů Jiřího Hoška a Dominky Weiss-Hoškové.

Historie. Zrekonstruovaný dům v těsné blízkosti historického centra v Telči bojuje v soutěži Patrimonium pro futuro.
Dům v Telči památkář zachránil. Zámek v Brtnici ovšem chátrá dál

V sobotu program festivalu pokračuje na náměstí před Rabínským domem. V plánu jsou umělecké dílny a workshopy s židovskou tematikou pro rodiny s dětmi. O to se postará spolek KUŠ od 14 hodin. O hodinu později se v Rabínském domě koná beseda s hudebním skladatelem a sběratelem kuriosních hudebních nástrojů Jaromírem Vogelem a prezidentkou festivalu MaŽif, paní Blankou Vogelovou.

V 16 hodin zahraje hru Ladislava Fukse s názvem Pan Theodor Mundstock člen Činoherního studia v Ústí nad Labem Jaroslav Achab Haidler. Od 18 hodin přijede na besedu známý dokumentarista, investigativní novinář a spisovatel Stanislav Motl, který je autorem dokumentu Děti Antonína Kaliny. Poté bude promítnutý film.

Poslední den se na náměstí před Rabínským domem bude vyučovat izraelský tanec. Na svědomí ho bude mít soubor Yocheved. Od 17 hodin se v synagoze ve hře Arnošta Goldflama s názvem Smlouva představí člen Divadla Husy na provázku – Vladimír Láry Hauser. Festival končí v neděli v 19 hodin.

Vstupné na divadla, filmy a koncerty je dobrovolné. Aktivity na náměstí jsou zdarma.

Dne 8. června přijela do Pacova na návštěvu dcera posledního pacovského rabína Nathana Guttmanna Nelly Prezmah, která žije od roku 1948 v Izraeli.
Dcera posledního pacovského rabína si v synagoze vybavila její předválečné časy