Každý rok tam zavítají tisícovky návštěvníků, aby navštívili takzvanou Betlémskou cestu. Letos se do ní zapojilo celkem 17 rodin, které vystavují betlémy u sebe doma. Dveře svých domácností každoročně betlemáři otvírají 26. prosince a zavřou je 2. února.

Prohlídky se konají od roku 2005 a zájem o ně je obrovský. Stejně tomu bylo i letos. Podle betlémářu byla nejvyšší návštěvnost 27. prosince. Například do domu Jiřího Rešla přišlo ten den okolo 230 lidí. „Minulý rok bylo lidí ještě více, to přišlo okolo 280 návštěvníků," přiblížil počty Rešl.

Každý řezbář láká turisty na něco jiného. Někde můžete vidět slavné osobnosti českých dějin, jinde obyvatele města Třešť, tekoucí vodu nebo klapající mlýn. U pana Rešla je to zajímavé osvětlení, kdy si lidé mohou prohlédnout betlém za tmy, kdy jsou rozsvícena všechna světla v oknech, při rozbřesku i za poledního slunce. „Všechny figurky má na svědomí můj otec Ondřej, já už ho pouze doplňuji mechem," sdělil Rešl.

První torzo betléma si Ondřej Rešl pořídil v roce 1970. „Pak zkoušel, jestli mu to s vyřezáváním půjde, a tak vznikly první figurky myslivců, ty pocházejí z roku 1973, " osvětlil historii belému Rešl. Jeho otci vyřezávání tak šlo, že postupem času se musela postavit místnost speciálně pro jeho výtvory. Po dobu dvaceti let sám z lipového dřeva vyřezával postavičky, které pak sám maloval. „Byl pedant, maminka mu musela stát modelem při tvorbě klečící ženy, aby nařasení na sukni bylo dokonalé. Už ani nevím, jak dlouho musela klečet," pousmál se Rešl.

AUTENTICKÉ BUDOVY

Ke Svaté rodině, třem králům a celému průvodu postupem času přibyl také místní farní kostel sv. Martina, budovy ve stylu selského baroka z jihočeských Holešovic i Část telčského náměstí. „Chtěl vytvořit i místní zámek, ale ten mu pořád nevycházel podle měřítka. Potom, když byl nemocný, zrovna probíhala olympiáda v Albertville a v televizi viděl záběry na tamní katedrálu, tak ji vyřezal místo zámku," vysvětlil původ figurek Rešl.

Posledním dílem Ondřeje Rešla byla andělská kapela, jeho syn se řezbářství nevěnuje, a tak zůstává betlém nezměněnil již několik let. Na počtu návštěvníků a kráse mu to ale rozhodně neubírá.

V roce 2005 dostala každá rodina své číslo, a pokud v dalším roce zrovna nevystavovala, bylo toto její číslo v aktuálním seznamu vynecháno. V roce 2008 byla cesta poprvé prodloužena až do Jindřišské věže v Praze. Návštěvníkům je k dispozici přehledný plánek města s označením jednotlivých domů. Přímo na místě je na betlém v domácnosti upozorní i zelená cedule za oknem.

Lidé mohou navštívit také stálou expozici v rodném domě J. A. Schumpetera. V novém kabátě je zde k vidění i belém z Dřevořezání, ve kterém je více než 1 000 postav, zvířat a staveb.

MARKÉTA JELÍNKOVÁ