Oba dva při natáčení používají přezdívky, Tereza si říká Terezka Ohnsorge, Pravomil vystupuje pod přezdívkou Pravek007. Natáčení je jejich koníčkem, avšak tato aktivita je občas velmi časově náročná.

Jak vás napadlo natáčet videa? Byl to váš dětský sen?

P: Překvapivě opravdu byl. Děti většinou mají taková ta vysněná povolání jako třeba být voják, popelář nebo kosmonaut. To všechno mě nějak minulo a od první třídy na základní škole jsem chtěl být filmový režisér. Na střední škole jsem nějakou dobu chtěl být architekt, ale matematika mě odradila.

T: Já chtěla být jako malá divadelní herečka, ale pak se objevila příležitost stát před kamerou a začalo mě to bavit. Pravek točil už nějakou tu chvíli.

Vaše videa jsou oblíbená u diváků po celé republice. Na jednom kanálu máte přes 2,5 milionu zhlédnutí. Navštěvujete nějaké srazy youtuberů?

P: Na pár takových srazech jsme byli, ale teď už dlouho ne. Bylo to ale vždycky ve velmi přátelském duchu. Protože tyto srazy byly soukromé, každý měl možnost se navzájem v klidu poznat, prohodit slovo a podobně.

Několik lidí se natáčením videí na Youtube dokonce živí, jak to máte vy? Chtěli byste se tímto koníčkem živit?

T: Rozhodně ne, nechtěla bych se tím živit, ani si to nějak nedovedu představit.

P: Kdysi možná, dneska snad už ani ne. Když se tím chcete živit, musíte mít do jisté míry hodně štěstí. Aby vás známí lidé nasdíleli na sociálních sítích, zmínili ve svých videích, a tak jste se mohli prosadit. Dříve to tak těžké nebylo, ale dneska je pomyslný virtuální trh našlapaný k prasknutí, a je těžké se uchytit.

Kdo a jak určuje, kolik peněz dostane tvůrce za natočené video?

P: Youtuber, který chce svá videa zpeněžit, musí uzavřít s youtube.com speciální partnerství, musí ověřit svůj účet a své bydliště. Pak může díky reklamám ve svých videích vydělávat peníze. Univerzální ceník neexistuje. To, kolik youtuber dostane za natočení videa, záleží na mnoha faktorech. V první řadě na počtu zhlédnutí, počtu kliknutí na reklamu, ale také třeba na typu partnerství, které má mezi youtube uzavřené. Obecně je to ale lidmi dost přeceňováno. Přirovnal bych to ke zlaté horečce. Lidé, kteří s tím začínají, mají většinou vidiny rychlého a velkého výdělku, opak je ale pravdou. Skutečně se tím živí jen hrstka vyvolených. Pro ostatní to je dobrá brigáda, pro zbytek je to pakatel.

Každý máte na Youtube svůj kanál, ale ve videích často vzájemně účinkujete. Jak si práci rozdělujete? Máte rádi práci spíše před kamerou, nebo za kamerou?

T: Rozhodně za kamerou. Mám ráda všechny sekýrovat, jak to mají správně zahrát, ale jsem velmi nerada za stejnou věc sekýrována.

P: Já osobně to nesnáším. Moje místo je také za kamerou. Když je potřeba, abych hrál, a vím, že není jiná možnost, tak to samozřejmě udělám.

Čím byste chtěli být?

P: Nejlépe filmový režisér, abych mohl všechno to, co je na papíře, realizovat. Ale hodně fušuji i do kamery, za což mě kameramani asi nesnáší. Je pravda, že co se týče třeba postavení kamery, jsem většinou nekompromisní.

T: Chtěla bych pracovat u filmu. Speciální make-up, nebo něco kolem kamery, režie. Focení akcí a podobné je další z mé vysněné kariéry.

Pamatujete si na svoje nejtěžší video?

P: Těžko říct, které natáčení pro mě bylo nejhorší. Nejnáročnější zatím rozhodně bylo video Vyhnáni z ráje. Je to hodně výpravný snímek, točený v exteriérech se spoustou rekvizit, kostýmů a herců. Pamatuji si, že scény v táboře, kde naráz hraje nejvíce lidí, jsme natáčeli v jeden den. Brzy ráno jsme se dvěma dalšími lidmi přijeli na místo natáčení, abychom za dopoledne postavili post-apokalyptický tábor. V poledne jsme si snědli svačinu a odpoledne přijela kupa herců. Večer jsem pak všechny rozvezl domů, vrátil jsem se do tábora, abych zase všechno uklidil, naházel do auta a jel domů. Pokud bych měl říct, jaké natáčení pro mě bylo fyzicky nejnáročnější, tak to asi komedie Armáda spásy 2. Ten den bylo neuvěřitelné horko, přes 45 stupňů, já běhal po sluníčku s kamerou a ostatní v uniformách. Všechno bylo strašně rozpálené, na helmách by se dala dělat vajíčka. Měli jsme s sebou málo vody, všichni byli tím horkem úplně zničení, ale ve výsledku to ve videu vůbec není poznat. Všichni odvedli skvělou práci.

T: Pro mě to byla stoprocentně reklama Buď zvíře! Tenkrát jsem se v minisukýnce producírovala mezi vysokými kopřivami a v žabkách lezla po skále. Hned v závěsu se drží Filmová klišé a Armáda spásy, protože se točilo v uniformách a bylo opravdu šílené horko.

Jak dlouho trvá přibližně vytvoření jednoho videa?

T: Podle toho jak kterého. Někdy je to rychlovka, vymyslí se video a druhý den se točí, jindy, když se musí dělat rekvizity, kostýmy a tak podobně, tak je to o poznání složitější.

Co připravujete do budoucna?

P: Aktuálně pracujeme na dvou videoklipech, z toho jeden poběží na televizním kanálu. Co se týče hrané tvorby, mám rozepsané nějaké nápady, které dávám dohromady, ale teď je pro mě nejdůležitější dokončit všechny rozdělané práce.

TOMÁŠ KUCEJ