Louka mezi silnicí a rybníkem patří senioru Jaroslavu Štefflovi. Radost ze života mu kazí právě rybník, zasahující podle něj hrází asi metr do jeho pozemku.

Na svůj věk čilý osmasedmdesátník tvrdí, že za vším jsou známosti mezi majitelem rybníka Antonínem Bártů a úředníky na patřičných místech.

„Udála se nám křivda. Soused nedodržel podle stavebního zákona metrový odstup od naší louky. Chtěl bych, aby se rozhodovalo spravedlivě. Když je jednou schválený stavební plán, měl by se dodržet a ne obcházet,“ shrnul Jaroslav Šteffl.

V jeho prospěch hovoří například vyjádření ze září 2006, že stavba zmiňovaného rybníka není prováděna v souladu s platným stavebním povolením a schválenou projektovou dokumentací, zejména co se týče odstupové vzdálenosti od Štefflova pozemku. K nápravě stavu vyzývá touto listinou Antonína Bártů vedoucí odboru životního prostředí telčské radnice Antonín Dvořáček.

„Menší střet tam zpočátku mezi sousedy byl. Nechávali si dělat geometrické zaměření pozemků. Majitel rybníka udělal menší stavební úpravy a dal do pořádku nedostatky. Celou věc bych zhodnotil jakou sousedskou přestřelku,“ připustil starosta Mrákotína Miroslav Požár.

Majitelé rybníčku tvrdí, že se nedopustili žádného pochybení. „Na vlastní náklady jsme vylepšili životní prostředí a nemáme z toho žádný zisk, jen starosti se sousedem, který nám dělá nepříjemnosti. Přitom jsme všechny nedostatky odstranili a rybník má kolaudaci,“ svěřila se reportérovi Deníku Miroslava Bártů.