S akutní bolestí zubů teď musejí pacienti vydržet až do rána. Ve všední dny po konci ordinační doby jejich stomatologa už je nikdo neošetří. Zubaři na Jihlavsku už totiž třetí týden stávkují a v pracovní dny neslouží pohotovost.

Charitativní Noční běh pro Světlušku 3. května v Jihlavě.
Světelný roj proběhl skrz zoologickou zahradu

Důvodem stávky je jejich nespokojenost s tím, že pracovali odpoledne jako jediní na celé Vysočině. O víkendech a svátcích pohotovost funguje normálně.

„Stávka potrvá nejméně do 22. května," informovala Jana Zedníčková, mluvčí České stomatologické komory pro Vysočinu. Zubaři stávkují kvůli tomu, že jsou nespokojení s podmínkami, za kterých pohotovost slouží. „Zejména to, že v jiných oblastech Vysočiny, tedy na Pelhřimovsku, Havlíčkobrodsku, Žďársku a Třebíčsku, se lékařské pohotovostní služby (LPS) ve všední dny neslouží, a do Jihlavy se proto sjíždějí akutní pacienti z celého kraje," odůvodnila Zedníčková.

V současné době zubní ordinace také tíží problém nedostatku lékařů. Pacientů ale naopak přibývá. Lidé tak svá ošetření řeší v rámci odpolední zubní pohotovosti, a to se zubařům rovněž nezamlouvá.

O tom, jak to bude se stávkou dál, budou stomatologové hlasovat na svém sněmu, který se sejde v pondělí 22. května.

Zubaři před stávkou žádali o změnu podmínek Kraj Vysočina. S ním se ale nedohodli, protože kraj není jejich zaměstnavatelem a ani hlavním plátcem. Tím jsou zdravotní pojišťovny. „Nikde není specifikováno, jak má vypadat zajištění LPS, které máme organizovat, a také nikde není definován podíl lékařů na LPS," řekl hejtmanův náměstek pro oblast zdravotnictví Vladimír Novotný (ČSSD). Ve vysočinských nemocnicích zřizovaných krajem zubní pohotovost neexistuje.

Před stávkou lékaři ve svých ordinacích zubní pohotovost sloužili ve všední dny od 15 do 19 hodin. Každý den v tomto rozmezí bylo zajištěno, že bude fungovat alespoň jedna ordinace v celém okrese Jihlava. Která to byla, pacienti zjistili na webových stránkách Nemocnice Jihlava.

Aktuálně se lze na webu nemocnice dočíst, že v úterý 23. května by měl pohotovost držet stomatolog v Lukách nad Jihlavou.

Sluneční hodiny na náměstí T. G. Masaryka v Třešti jsou chloubou města.
Sluneční hodiny v Třešti prochází velkou opravou

ZUZANA RODOVÁ