Pospíšil sice trojstrannou metropolitní vládu bourat nechce a se skřípáním zubů to zřejmě doklepe do konce čtyřletého období, ale Deníku potvrdil, že příště by uvítal spojenectví dvou pravicových stran. A posteskl si, že s ODS by mohli daleko víc komunikovat i současní partneři TOP 09 ve vedení Prahy. Pro sněmovní volby v široké opoziční spolupráci dokonce vidí jedinou šanci, jak porazit Babišovo ANO.

Markéta Pekarová Adamová a Miroslav Kalousek.
TOP 09 dělá úkrok doprava. STAN ji zklamal

„Jinak je ta šance nulová,“ míní politický matador Pospíšil. Jeho kolegové pak dodávají, že když se to povedlo Igoru Matovičovi s OĽaNO na Slovensku, proč by to nedokázali Petr Fiala, Ivan Bartoš, Marian Jurečka, Vít Rakušan či Markéta Pekarová Adamová v ČR? V otázce je skryta odpověď.

Matovič je totiž Babiš verze 2020, nikoli uhlazený a názorově pevný představitel demokratické levice či pravice jako z čítanky. Vede shluk osobností, který vyhrál jen díky antikorupční rétorice, skvělému marketingu a osobnímu nasazení lídra. Rozdíl tu ale je. Zatímco Matovič bude sestavovat vládu z ideově nesourodých, ba protikladných osobností, Babiš stojí v čele hnutí, jež má na povel. A jeho koaliční partner ČSSD poslouchá jako hodinky.

Takže naděje stranou. Pokud se do čela protibabišovského tábora nepostaví charismatický lídr, ranař a trochu šašek – jak si doba žádá – může opozice na úspěch zapomenout.

Test státu