Nejen, že zasedl v Babišově vládě jako ministr zdravotnictví, ale nyní předložil návrh zákona o Státní hygienické službě, který jde proti všemu, co chvilkaři kdy hlásali.

Odsoudili ho i ústavní právníci a opozice. Blatný chce, aby vznikla Státní hygienická služba, v jejímž čele bude stát jeho náměstek – hlavní hygienik.

Babiš doprava, mladí jinam

Ten by mohl svým dekretem zavírat školy či obchody, přikázat očkování populace, omezit hromadné akcea cestování. Vše korunuje absurdní nápad na možnost sledování mobilů infikovaných osob.

Nepodezírám Jana Blatného z diktátorských choutek, ale z politického amatérismu. České soudy jsou citlivé na uzurpaci moci státem nad nezbytně nutnou hranici.

Na jaře na to doplatilo Vojtěchovo ministerstvo zdravotnictví a také Blatný už musel obšírněji zdůvodňovat příkaz nosit venku roušky. Jenže vláda nebyla od března schopna připravit novou pandemickou legislativu a líně se už několik měsíců opírá jen o nouzový stav. Předkládaný zákon to měl vyřešit. Ministr Blatný v tom selhal na celé čáře.

Koaliční vláda na odpis

O podivné situaci v resortu svědčí i odchod národního koordinátora testování na covid-19 Mariána Hajdúcha. Nechtěl poskytovat odborné krytí pro politická rozhodnutí, s nimiž nesouhlasí. Snad se brzy dozvíme, jaká to byla. Doufejme, že se nezopakuje letní kauza s epidemiologem Rastislavem Maďarem, která předznamenala nezvládnutou druhou vlnu koronaviru.