Andrej Babiš v novinových inzerátech tvrdí: „STAN je pobočka organizovaného zločinu a ve vládě musí skončit.“

Říká to za sebe, z inzerce zírá jeho tvář. V předvolebním boji se u nás vždycky přehánělo. Vzpomeňme na Zemana, který mluvil o Klausovu kabinetu jako o vládě zlodějů a prostitutek. Klaus zas varoval, že chce Zeman vrátit zemi před listopad. Zanedlouho se spojili v takzvané opoziční smlouvě a dodnes jsou z nich přátelé.

Martin Komárek.
Fiala: Posel zlých zpráv

Bylo by tedy pikantní, kdyby k sobě Babiš a Rakušan přilnuli v některé z následujících mocenských konstelací. Před volbami padají velkohubá slova, po nich mluví chladnokrevný kalkul. To však neznamená, že bychom tvrzení šéfa hnutí Ano měli přejít bez povšimnutí.

Komentář reaguje na inzerát Hnutí ANO, který dnes vyšel na straně 2 Deníku v pátek 24. června 2022

Starostové mají malér jako vrata do pražské radnice. Jenže podobný, ne-li větší, mělo Ano v Brně. Jeho místostarosta Švachula už byl na rozdíl od pouze obviněného STANaře Hlubučka odsouzen za korupci. Jestliže STAN možná manipuloval veřejné zakázky v Praze, Ano to dělalo určitě v Brně. Tak kdo je tady pobočkou organizovaného zločinu?

Podle obvinění státního zástupce je navíc organizátorem zločinu Babiš sám, neboť zosnoval podvod za účelem vylákání příspěvku na stavbu Čapího hnízda. Člověk, který stane v září před soudem, musí mít hodně vysoké sebevědomí nebo drzé čelo, když nazývá své politické soupeře zločinci. Předseda Ano má oboje.

Martin Komárek.
Proč berou ty úplatky?

Je tu však ještě jedna věc, proti níž jsou volby prkotina. Zemi pravděpodobně čeká krutá zima s krvavě drahými energiemi (pokud budou). A s covidem. A bochníkem chleba možná za sto korun. Vládní i opoziční politici budou muset překonat limity, aby splnili svůj úkol. Budou muset spolupracovat.

Z tohoto hlediska nebylo šťastné, že Petr Fiala ve svém projevu k národu shazoval vinu za potíže na Babišovu vládu. A je zcela krátkozraké, když šéf opozice spílá svým soupeřům do kriminálníků.