To bohatství vyráží dech a svědčí o jediném: na všechny tyhle věci si nemohli ruští politici a státní úředníci kolem Kremlu nikdy vydělat ze svých platů, ale získali je různými formami korupce, úplatkářství a zneužívání moci.

V Rusku už léta nevládne demokracie, ale kleptokracie a různým formám úplatků se nevyhne téměř nikdo, kdo v Rusku podniká. Klasickým způsobem, jak si úplatek vymoci jsou normy a nařízení.

Znovusjednocení Německa by Češi měli i dnes oslavovat

Tvrdší než v nejvyspělejších zemích a udělané tak, aby dodržet ani nešly. Kdo neplatí, tomu zavřou firmu, pokud rovnou nezavřou jeho samotného. Kdo se podělí o zisk, tomu je dána možnost v Rusku královsky vydělat. Vše se ale děje na úkor obyčejných Rusů.

Právě na to Navalnyj poukazoval, právě to odhaloval a právě proto byl otráven novičokem a nejméně dočasně vyhnán z Ruska.

Pokud se komunisté mají zachránit, musí se spojit s levicí, ne s oligarchou

Teď Navalnyj, kterému péče německých lékařů zachránila život, vyzývá Západ, ať konečně zavede proti Kremlu účinné sankce. Ať zablokuje ruským elitám nelegálně získaný majetek v EU.

Je to výzva i pro Česko, kde byly roky kremelští Rusové s kufry peněz vítanými „investory“. Nemusíme chodit daleko a můžeme začít třeba od Karlových Varů. Zákony na to máme. Ty o praní špinavých peněz. Stačí je uplatnit.