Premiér podle mě dodnes nechápe, jak tito ajťáci s kladným vztahem k marihuaně mohli získat pražského primátora a stát se nejsilnější opoziční stranou.

Leč je tomu tak, pročež se Babiš rozhodl vykreslovat Pitáty jako levicové nebezpečí pro Českou republiku, kteří po uchopení moci všechno znárodní, zabaví, nebo v lepším případě budou sdílet (tady zatím mluví jen o bytech, ale určitě dojde i na kolektivní vlastnictví žen).

Babiš doprava, mladí jinam

„Vy jste největší ohrožení této země! Největší, definitivně. Promigrantská neokomunistická parta podporovaná z Evropského parlamentu,“ hřímal starokomunista Babiš při čtvrteční odpovědi na interpelaci pirátského poslance Tomáše Martínka.

Důvodem jeho rozčilení byl návrh Piráta Mikuláše Ferjenčíka na 15–23procentní zdanění příjmů z prodeje akcií, dluhopisů a podílových listů, pokud zisk činí víc než 20 milionů korun. Doposud jsou od daně osvobozeny. Je to jedna z těch výjimek, jejichž rušení prosazuje prezident Miloš Zeman coby lék na ozdravení veřejných financí.

Pikantnější ovšem je, že návrh při hlasování podpořili kromě Pirátů poslanci ČSSD, KSČM a – světe, div se – hnutí ANO. Proti nebyla ani ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Zřejmě si neumí představit, jak by chodila po seniorských domácnostech a vysvětlovala, že vláda odmítá zdanit výnos z prodeje miliardových majetků, díky čemuž by důchodcům mohla přidat daleko víc než 5000 korun pod stromeček.

Bývalý předseda spolku Milion chvilek Mikuláš Minář představil 3. prosince 2020 na internetu své nové politické hnutí Lidé PRO
Minářovo hnutí dostalo název Lidé PRO. Spolupracují s ním Ondráčka i Vyhnálek

Netřeba dodávat, že proti zrušení pardonu pro bohaté jsou poslanci ODS či TOP 09. Korektně dodejme, že také většina ekonomů, kteří míní, že na srovnání kroku s Německem či Rakouskem v tomto bodě teď není správná doba. Fakt je, že zmíněný spor jednoznačně posouvá Andreje Babiše k pravicovým voličům, podnikatelům, zkrátka do světa, kam svým kontem patří.

ODS pod vedením Petra Fialy podle posledního průzkumu Medianu ztrácí, je s deseti procenty až čtvrtá. Při pohledu na rostoucí sílu jihočeského hejtmana Martina Kuby, který byl zvolen šéfem Asociace krajů, je stále pravděpodobnější, že dvojice Babiš–Kuba bude mít po volbách klíčové slovo.

Zatím neznámou je, jak dopadne Mikuláš Minář se svým projektem Lidé PRO. Během prvního dne sez kýženého půl milionu podporovatelů souhlasně ozvalo 8000. Pokud odezva nebude dostatečná, ke komu se Minář připojí? Přízeň náměstí a televizních kamer by přivítala každá opoziční strana. Rozhodně víc než nové Minářovo hnutí, cílící na deset procent hlasů.