Kdo nevolil Babišovo hnutí ANO, určitě čekal, že s novou garniturou přijde jiný styl vládnutí. Prostý chaosu, sdělování a popírání přijímaných rozhodnutí a překvapování veřejnosti.Zpočátku tak Fialův tým skutečně působil. Soudržně a občansky vstřícně. Tomu je ale konec. Teď se pře o podobu dávek, které mají lidem pomoci překonat se zdravou kůží zběsilé zdražování. Upachtěný pětitisícový bonus je nesystémový příspěvek, který bude vyžadovat hodně administrativy a celkově bude jen kapkou v moři stále rostoucích nákladů domácností.

Kateřina Perknerová
Nová vojenská krev

Vláda nedokázala vysvětlit, proč zvolila právě tuto formu jednorázové finanční injekce. Její komunikace však vázne i v dalších případech. Není známo, z jakého důvodu výrazněji nesnížila spotřební daň na pohonné hmoty. Zatímco v ČR to jejich ceny srazilo o korunu až dvě, v Německu o osm. O parametrech chystaného energetického sociálního tarifu se zatím jen spekuluje.

Aby toho nebylo málo, kabinet přeobsadil několik klíčových pozic v bezpečnostních složkách, aniž by přiblížil svou motivaci. A ve sněmovně dali vládní poslanci zelenou změně služebního zákona tak, aby odborné náměstky nahradili jen političtí. Opět bez širší komunikace s voliči. To je ten nový politický styl?