Etapa, kdy staré objekty z minulého století patřily Vítkovické průmyslové střední škole, skončila. Hlad po rezidenčním bydlení ve třetím největším městě v zemi je důvod, proč vedle památkově chráněné a malebné Jubilejní kolonie vyrostou nové domovy.

Letecký inženýr Marek Popálený z Olomouce začal se stavbou svého rodinného domu v Hranicích z lodních přepravních kontejnerů v dubnu 2020.
Rodina staví v Hranicích dům z kontejnerů. Nahlédněte dovnitř

„Dlouho jsem musel všem, a to včetně místních politiků, vyvracet, že vážně nehodlám zřizovat ubytovnu pro sociálně slabé. Že místo nulových nákladů budeme investovat stovky milionů korun do kvalitního bydlení pro kvalitní klientelu. Ne pro uchazeče o sociální dávky, ne pro nezaměstnané,“ popsal spoluinvestor a jednatel společnosti Maestra Living Martin Ráž prvotní nedůvěru, s níž se v Ostravě setkal.

Nečekaný zájem 

Celkem 172 bytů ve dvou objektech může prezentovat zatím jen na vizualizacích. A přestože je firma začala nabízet na začátku nové krize a uprostřed první vlny pandemie koronaviru, jen se po nich zaprášilo. 

Všech 86 bytů v prvním objektu už zná své budoucí majitele. V září pak společnost zahájila předprodej druhé etapy. Z rovněž 86 bytů jich po necelém měsíci zbývá asi už jen padesát.

Uvažujete o novém kabátku pro váš byt? Základní rada v čase pandemie COVIDU-19 je jednoduchá – hospodárnost a opatrnost!
Rekonstrukce starého bytu: základem je projekt pečlivě propočítat

Čtyřpodlažním objektům zůstane jen vnější plášť, vše uvnitř se vybuduje od nuly. Přibudou výtahy, u přízemních bytů budou bonusem předzahrádky. Práce na první z budově začaly minulý měsíc.

Vizualizace. Rezidence Park Hrabůvka slibuje 176 bytů:

„Takovou úspěšnost v předprodeji během prvních pár měsíců nemají ani developerské projekty v Praze. Sám bydlím v Olomouci, kde je bytová výstavba po Praze a Brně třetí největší v zemi. V třikrát větší Ostravě se však kromě Nové Karoliny a pár projektů v Porubě nic většího nestaví,“ vysvětlil Ráž, co jej k záměru vedlo.

Lokální kupci

A že to byla trefa do černého, dosvědčuje i skutečnost, že realitní poradkyně měla v jeden den dokonce až osmnáct schůzek s potenciálními kupci. Ti, kteří se byty za nemalou částku, avšak stále výrazně nižší než například na Karolině, rozhodli koupit, jsou z drtivé většiny místní lidé.

„Většina kupců, asi devadesát procent, je z Ostravy-Jihu. Lokální rezidenti byty kupují buďto pro sebe, když prodávají starý či menší byt, případně svým dětem nebo jako investici,“ prozradil Martin Ráž.

Architekti ze studia A1Architects však vymysleli pro nový dům nápadité řešení. Stavbu rozdělili na tři křídla, která kaskádovitě rozložili ve svahu.
I na pozemku se svahem se dá stavět. Vznikl "Holubí dům" s úchvatným výhledem

Kdy se lidé do svých nových domovů nastěhují? První etapa má být dokončená v prosinci příštího roku. Druhá, jejíž výstavba začne v lednu, pak skončí v létě 2022.

„Termíny platí. S generálním dodavatelem IMOS Brno máme podepsanou smlouvu na obě etapy a stavební kapacity jsou zajištěny. Koronavirus nás nepostihl, naopak jsme ze strany lidí začali vnímat větší zájem o byty s předzahrádkami. Lidé nechtějí být zavření doma a tady má každý byt přinejmenším terasu, lodžii či balkon,“ míní Ráž s tím, že při koupi musejí nyní lidé složit jen desetiprocentní zálohu. Byty si lidé mohou prohlédnout na webu rezidenceparkhrabuvka.cz.