„Stavíme si vlastní obytňák. Pořídili jsme dodávkový Fiat Ducato, jenž si předěláváme podle svého. Už má markýzu, střešní okna, solární panely,“ popisuje šestačtyřicetiletá Karin. Původem z Budišova nad Budišovkou, kde v dětství poznává kouzlo pobytu v přírodě, přespává na výletech pod širákem, později vede turistický oddíl.

Záchrana zchátralého venkovského domu vyžaduje spoustu času, peněz a odhodlání, zvlášť pokud ho chcete zachovat v jeho původní podobě.
Rekonstrukce venkovského stavení: styl selského baroka udělal z interiéru skvost

„Spousta karavanistů tak začínala. Stanování, přívěsy a nakonec své obytná auta,“ pokračuje Karin žijící teď v Hlučíně s partnerem Lumírem (57). Za sebou mají několik sezon s Bobíkem, dvacet let starým přívěsem Hobby pro čtyři. Tahají ho nejprve za Citroenem C4 Picasso, pak za Volkswagenem Touran. Kempují v Česku, ale i Chorvatsku.

Karavaning jako životní styl

„Davy lidí fakt nemusíme. Ale karavaning je jako životní styl a jeho vyznavači jsou super lidé, kteří si rozumí i pomáhají. Proto jsme si užili srazu ve Strážnici nebo kempování v oblíbených přeplněných Pasohlávkách,“ konstatuje Karin. Jejím osobním tipem je nicméně klidné, takřka rodinné, stanoviště Pisak v Paklenici u chorvatského pobřeží.

COVID-19 letošní plány Kariny a Lumíra vzhledem k práci na jejich projektu nenarušuje. „Ale celá situace karavaning ovlivňuje. Máme tady boom v zaplněnosti kempů i pořizování obytňáků. Lidé, co se bojí do ciziny, konečně poznávají více tu naši českou zemičku,“ líčí cestovatelka. A mimochodem členka české Asociace kempování a karavaningu.

Boho styl ohromí svou otevřeností. Nebojte se experimentovat, všechno je povoleno. Jediným omezením je váš vkus.
Na vlně boho stylu. Ohromí svou otevřeností a originalitou

Stavbu vlastního obytného auta Karin zatím představovat nehodlá, má být překvapením především pro podobně zaměřené. „Chceme ale vyjet v září rehabilitovat těla po náročné přestavbě do thermálů Pápa v Maďarsku. A nenecháme si ujít sraz s kamarády v kempu v Radslavicích na Hané,“ dodává žena, která má prý „šíleně toulavé boty“.

Ostravskému klubu táhne na padesátku

V lednu uplyne půlstoletí od vzniku druhého nejstaršího sdružení milovníků campingu a caravaningu v tuzemsku – Caravan Clubu Ostrava. „Základající členové, kteří jsou dnes v pokročilém věku, byli lidé zprvu jen stavějící vlastní obytné přívěsy. Teprve později přešli na starší tovární,“ popisuje jeden ze členů, Zdeněk Vacka s tím, že dnes mají svou základnu na Podolánkách v Beskydech. S tradičními akcemi je to ale letos horší – a může za to opět čínská nákaza. „Koronavirus se vším zamával. Těšili jsme se na národní sraz na Stříbrném rybníce u Hradce Králové či na Dahlia Rallye v Polsku. Obojí bylo zrušeno,“ poznamenává Vacka. Caravan Club Ostrava podle něj každopádně zaslouží omlazení. „Zveme mladé, aby se připojili. Odměnou jim bude pohoda, veselí a zábava,“ říká.