Vlci se přemnožili a ohrožují chovy

ANO Vlk se vrátil do české krajiny teprve nedávno. Ještě před pěti šesti lety se tu vyskytoval jen vzácně, zejména v Beskydech. Dnes můžeme potkat smečky na deseti místech. Strmě rostou i škody na hospodářském zvířectvu, ročně o celých sto procent. Podle některých myslivců jsou vlci jako kormoráni. Tito draví ptáci byli donedávna také chráněni. Teď decimují chovy ryb natolik, že za každého uloveného kormorána dostane střelec zaplaceno.

NE Vlci se sice množí a přicházejí další z Německa, přesto je jich u nás zatím jen několik desítek. Vracejí se do míst, která opouštějí lidé, láká je množství zvěře v lesích. Ačkoli jsou poškození farmáři hodně slyšet, nahlášené škody se za poslední léta počítají v jednotkách milionů. Jakkoli nelze ztráty jednotlivých zemědělců bagatelizovat, celkově to nejsou statisticky významná čísla.

Zemědělce i krajinu stále trápí sucho. Nepomohly ani deště a sníh. Ilustrační foto.
ČERNÁ A BÍLÁ: Podceňuje vláda sucho?

Je to záludná krvelačná šelma

ANO Vlk je inteligentní zvíře, které zabíjí nejen z hladu, ale i pro zábavu. Ukázal to nedávný případ, když vlci zabili deset daňků na Trutnovsku. Vlk si rychle navykne na snadnou kořist, kterou mu dávají zejména ovčí farmy. Vzhledem k tomu, jak rychle se šelmy množí, brzy budou ohrožovat nejen stáda, ale i lidi, kteří se proti nim nemohou bránit.

NE Škody které způsobují smečky, jsou v podstatě zanedbatelné. Lidé jim však věnují mimořádnou pozornost. Vlk je už od středověku archetypem záludnosti a zla jako takového. Červená karkulka je jednou z nejslavnějších pohádek všech dob. V původní, neučesané verzi šelma holčičku a její babičku skutečně sežere. Lidé se bojí, a tak reagují přehnaně.

Zemědělci se nájezdům predátorů nemohou bránit

ANO Farmáři požadují, aby se mohli vlkům postavit se zbraní v ruce. V současné době jsou bezmocní. Za zabití vlka by se mohli dostat v krajním případě i do vězení. Škody na dobytku nejsou vyčíslitelné jenom penězi. Farmáři se cítí být zasaženi. Pokud chtějí dostat náhradu, musí se chovat jako detektivové. Stát chce, aby mu jednoznačně prokázali, že útočníkem byla chráněná šelma.

NE Puška není jediná ochrana stád. Stačí elektrické ohradníky a dobře vycvičení psi. Stát nabízí dotace na zabezpečení ohrad. Pokud ochranné bariéry nepomohou a vlci zvíře roztrhají, má majitel nárok na odškodnění ve výši tržní ceny. Výjimkou jsou daňci, kteří nebyli považováni za hospodářská zvířata, ale změna se už chystá.

Marihuana. Ilustrační foto.
ČERNÁ A BÍLÁ: Má být marihuana legální?

Vlk musí být přísně chráněn

ANO Vlci se do české krajiny vrátili po letech. Skoro v celé Evropě jsou velmi vzácní. Jejich role v přírodě je nenahraditelná. V Česku jsou přemnoženi jeleni, srnci a další vysoká zvěř, stejně jako divoká prasata. Krom myslivců totiž nemají žádného přirozeného nepřítele. Tím se nyní stávají vlci. Mohou obnovit narušenou přírodní rovnováhu.

NE V Německu nedávno schválila vláda zákon, který umožní střílet vlky, pokud napadnou stádo domácích zvířat. Odstřel musí mít vážný důvod a musí ho povolit úřady, tedy žádný Divoký západ. Je to ale spravedlivé, zvíře nemá být nadřazeno člověku. Lpění na ochraně vlků za každou cenu povede u nás k tomu, že se přemnoží a myslivci je budou muset střílet ve velkém.

S péčí, kterou lidé dostanou v nemocnicích ve svém okolí v Česku, jsou celkem spokojení.
ČERNÁ A BÍLÁ: Jsou lékaři nedotknutelní?