Zdravotnictví funguje naprosto skvěle

ANO Přes velmi vysoký počet nakažených se nenaplnily předpovědi o tom, že se zdravotní systém zahltí. Stále se daří udržovat volná lůžka a to i na intenzivní péči. Nebylo nutno využívat připravených polních nemocnic. O pacienty s covidem je všestranně postaráno. Postaráno je i o všechny, kdo potřebují bezodkladnou péči.

NE Zdravotnictví pracuje na dvě stě procent, ale to není zásluha vlády. Ta včas nezavedla tvrdší opatření proti šíření koronaviru. Nedokázala také dostatečně ochránit rizikové skupiny lidí. Výsledkem je bohužel velmi vysoký počet mrtvých. Přes deset tisíc lidí s covidem zemřelo. Počet obětí denně stoupá.

Mělo by být očkování proti covidu povinné?
ČERNÁ A BÍLÁ: Mělo by být očkování proti covidu povinné?

Podařilo se udržet ekonomiku v chodu

ANO Přes podzimní drtivý nástup pandemie vláda nezavřela úplně ekonomiku a zabránila tak ztrátám, které by byly pro zemi drtivé. Před Vánoci se otevřely obchody a restaurace, aby si mohli jejich majitelé a zaměstnanci vydělat. V případě, že někteří lidé nemohou vykonávat svou práci či podnikání, dostávají dostatečnou pomoc.

NE Kdyby se kabinet včas připravil na druhou vlnu a reagoval na zhoršující se podzimní čísla, mohla být omezení mnohem menší. Podnikatelé a živnostníci si stěžují, že opatření jsou chaotická a nespravedlivá. Pomoc sice přichází, ale často pozdě a je s ní spojena neúnosná byrokracie. Řada podniků už zkrachovala a další zkrachují.