Problém s alkoholem má podle organizátorů nedávno ukončené kampaně Suchej únor zhruba milion lidí. Potvrzují to také data unikátní ankety Deníku Češi a závislosti, v níž odpovídalo téměř 12 tisíc lidí z celé republiky.

Řada metabolických přeměn je u žen zpomalena, což se projevuje například při odbourávání alkoholu, respektive etanolu. Rozvoj závislosti tak u nich bývá rychlejší než u mužů.
Ženy v pití alkoholu dohánějí muže. Nejohroženější jsou matky a "zelené vdovy"

„Zhruba každý šestý z respondentů naší ankety se přiznává, že mu alkohol způsobil vážnější problémy v rodině či v zaměstnání,“ uvádí vedoucí datové redakce Deníku Aleš Vojíř. Podle něj přitom pití zkomplikovalo život zejména lidem ve Zlínském, Olomouckém a Libereckém kraji. K alkoholovým „úletům“ se hlásí především rozvedení respondenti.

Pití alkoholu. Ilustrační foto
Suchej únor vrcholí. Češi se ale detoxu příliš nevěnují

V péči odborníků

Alkoholismus - InfografikaZdroj: Deník

V anketě jsme se ptali také na to, zda lidé znají někoho ve svém okolí, kdo se musel s alkoholismem svěřit do péče odborníků.

„Dva z pěti Čechů mají ve svém bezprostředním okolí, tedy v rodině či mezi přáteli, někoho, kdo se musel kvůli nezřízenému pití léčit. Opět se jedná především o respondenty ze Zlínského kraje a rozvedené lidi,“ uzavírá Vojíř.

Češi a závislosti.Zdroj: Deník