"Rakousko by mělo od příštího týdne zařadit Prahu mezi rizikové oblasti. Při příjezdu by tak byl třeba negativní test. O konečné podobě omezení jednám s ministrem Schallenbergem. Rád bych prosadil, aby se opatření nedotklo již zaplacených zájezdů," informoval Petříček.

Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu
Prouza: ČR je dávána za příklad nebezpečné země. Získat zpět pověst bude těžké

Ministr v Radiožurnálu dodal, že opatření bude platné od pondělí. Omezení se bude týkat těch, kteří v Praze dlouhodobě žijí nebo ji v poslední době navštívili. "Bude to znamenat, že lidé, kteří dlouhodobě žijí nebo navštívili Prahu, tak se do Rakouska budou moci vypravit nebo vrátit pouze s testem," řekl Petříček.

Země sousedící s Českem přistupují k cestovním omezením kvůli koronaviru rozdílně. Cestování z Česka na Slovensko se zkomplikovalo minulý pátek, Německo ve středu na seznam epidemicky nebezpečných zemí zařadilo prakticky celou republiku s výjimkou Ústeckého a Moravskoslezského kraje. Polsko cesty z Česka zatím neomezilo.

Testování na Covid-19. Ilustrační foto.
Nizozemsko zařadilo ČR mezi rizikové země. Češi se nevyhnou karanténě

"V případě Polska žádné informace zatím nemáme. Polsko zatím nenaznačilo, že by zvažovalo nějakou změnu, co se týče cestování," uvedl dnes v Radiožurnálu Petříček.

Českou republiku nebo její část mezi rizikové oblasti zařadily kvůli zhoršené epidemické situaci v posledních dnech i další státy, například Nizozemsko, od pondělí bude negativní test vyžadovat při příletu z Česka také Řecko.