Ačkoli optimismus momentálně opouští i ty největší zastánce pozitivního myšlení a zdá se, že pandemie Česko ze svých svárů snad nikdy nepustí, není tomu tak. Až přijde chvíle, kdy se opatření rozvolní, vyrazí Češi na výlety poznávat krásy své země. A užijeme si je nejspíš bez davů zahraničních turistů. Milovníky historie zajisté uspokojí Třebíč.

Kostel Neposkvrněného početí Panny Marie v Dubí
Obdivujte Itálii v českém Dubí. Najdete tu i pruhovaný kostel

Právě zde se totiž nachází jedno z nejzachovalejších židovských měst, a to v celé Evropě. Třebíč má navíc i svou vlastní „zlatou uličku“, ve které najdete malé domečky podobné těm, které lákají desítky tisíc návštěvníků v Praze. Kromě ní se ve městě nacházejí také tajemné uličky se zvláštními názvy – jako Stinná či Opuštěná – i strašidelné průchody mezi domy. Židovské historii se věnuje také místní muzeum, navštívit můžete dvě synagogy, nachází se tu dvě lázně mikve. A samozřejmě také nádherný židovský hřbitov.

Přitom v padesátých letech minulého století stačilo málo a čtvrť mohla zmizet. Nahradit ji totiž mělo panelové sídliště. Naštěstí k tomu nedošlo. Podle pamětníků židovské město zachránil dům číslo 25, který byl již v roce 1958 prohlášen za kulturní památku. „Když se uvažovalo, že se židovské město zplanýruje a na jeho místě vznikne panelové sídliště, právě kolem tohoto domu byly poměrně velké boje z hlediska památkové péče,“ uvedla před časem památkářka Lenka Matoušková.

Vrátilo se jich jen deset

Odborníci už tehdy oceňovali zachovanou dispozici i vnější vzhled. Dá se říci, že dům svým způsobem pomohl zastavit sanaci cenného území vedle řeky Jihlavy, příznačně nazývaného Zámostí. Byla to první vlaštovka, která socialistickým plánovačům nabourávala plány. Odradilo je však naštěstí i hůř únosné podloží, tvořené naplaveninami z řeky.

Na vrcholu Zámeckého vrchu u České Kamenice se tyčí zřícenina hradu Kamenice, jejíž součástí je dřevěná rozhledna.
OBRAZEM: Rozhledna na Zámeckém vrchu nabízí výhled na hory i skály

Nemovitost, kterou katalogy památkově chráněných objektů uvádějí jako dům Samuela Ryšavého, je totiž unikátní. Patří mezi nejzachovalejší kulturní památky v bývalém třebíčském židovském ghettu. Vznikl podle všeho na konci 17. století, v 19. století prošel úpravami. Z architektonického hlediska je krom polohy nemovitosti hodnotná rovněž empírová fasáda se štukami s vyobrazením hudebníků. Pavlač s kovanou klasicistní mříží nesou z boku do Stinné ulice takzvané krakorce. Na pavlači je zajímavost – suchý záchod, který už současní majitelé samozřejmě dávno nepoužívají.

V nemovitosti žil mimo jiné na konci 18. století lazebník, před druhou světovou válkou jistí Adlerovi, kteří stejně jako bezmála tři stovky třebíčských Židů zahynuli v koncentračních táborech. Mimochodem z celé předválečné židovské komunity tohoto města se domů vrátilo pouhých deset lidí. 

Architektura i technika

Třebíč však nabízí víc než jen židovské památky. Na seznamu UNESCO je zapsán také areál místního kláštera s bazilikou sv. Prokopa. Ta je považovaná za skvost středověkého stavitelství – trojlodní románsko-gotická stavba je architektonickou jedinečností klenotem mezi místními památkami. K nejcennějším prvkům baziliky patří nástěnné malby v opatské kapli a románská rozeta s původní desetidílnou kamennou kružbou. Výjimečná je i krypta, jejíž klenbu podpírá padesát sloupů.

Třesín, 5. dubna 2021
Vrch Třesín obléhají davy. Návštěvníky láká Čertův most i koberce jaterníku

Za návštěvu rozhodně stojí celý zámecký areál, který se nachází v místě benediktinského kláštera. Najdete v něm valdštejnský zámek, baziliku sv. Prokopa, předzámčí, zámeckou ledovnu, severní příkop i bylinkovou zahrádku. V bývalém valdštejnském zámku sídlí Muzeum Vysočiny Třebíč.

Kromě architektury v Třebíči naleznete i zajímavé technické památky. V Malovaném domě na Karlově náměstí se nachází unikátní expozice Kaiserpanorama, předchůdce kinematografu. Kaiserpanorama je historický stereoskop – optický přístroj k plastickému a perspektivnímu vidění plochých fotografií. Sloužil pro hromadné předvádění stereoskopických fotografií již na začátku 20. století. V expozici je k vidění exteriér přístroje sestaveného z poloviny původních desek, uvnitř přístroje je nainstalovaná moderní digitální technologie. Nahlédnutím přes okuláry půlkruhového tvaru lze spatřit promítající se fotografie. A v areálu bývalého zámeckého lihovaru můžete navštívit ojedinělou expozici sportovních vozů věhlasné značky Jaguar. Vystaveny jsou poválečné sportovní vozy této britské značky. Všechny exponáty jsou v provozuschopném stavu.