V České republice vznikla v roce 2019 pracovní skupina Udržitelnost v knihovnách https://udrzitelna.knihovna.cz/ . Jejím cílem je prozkoumat role českých knihoven v naplňování cílů udržitelného rozvoje a pomoci jim je rozvíjet, prohlubovat a komunikovat veřejnosti i zřizovatelům.

Celostátní knihovnickou kampaň Čtenář roku vyhlašuje již od roku 2011 Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR. V desátém ročníku hledáme největšího E-ČTENÁŘE v našich knihovnách. Hlavním kritériem hodnocení bude celkový počet vypůjčených e-knih za rok 2020.

Svaz knihovníků a informačních pracovníků https://skipcr.cz/ ve spolupráci se Svazem českých knihkupců a nakladatelů https://www.sckn.cz/ hledá v rámci projektu Nejlepší knihy dětem https://www.nejlepsiknihydetem.cz/ nejlepší dětskou knihu za léta 2019/2020. Výroční katalog Nejlepší knihy dětem vyšel již poosmé, a stejně jako v předchozích ročnících nabízí kurátorský výběr toho nejnápaditějšího, co se v posledním roce na českém knižním trhu v oblasti původní tvorby pro děti a mládež urodilo. V anketě můžete vybrat až tři knihy, které by podle vás měl každý předškolák i školák přečíst. Pokud vám v nabídce nějaká česká kniha chybí, doplňte ji do formuláře níže. Vyplněním ankety a odesláním svých údajů se zároveň zúčastníte soutěže o kupony na nákup knih v hodnotě 5 000 Kč, 3 000 Kč a 2 000 Kč. Nejlepší dětské knihy budou vyhlášeny v rámci kampaně Březen měsíc čtenářů 2021.
Formulář ankety - https://ipk.nkp.cz/formulare/ipk/soutez-nejlepsi-kniha-pro-deti

V době, kdy si každý přeje být spíše "negativní" přináší každá pozitivní zpráva naději, že i přes každodenní problémy, se kterými se potýkáme, jsou zde události, které naznačují, že náš svět spěje k lepší budoucnosti. A mezi tyto zprávy patří úspěch Krajské vědecké knihovny v Liberci, která získala certifikát Handicap Friendly pro osoby se sluchovým postižením - viz tisková zpráva.

Roman Giebisch, Národní knihovna ČR