V Brně se konala stejně jako každý rok celorepubliková cukrářská soutěž Moravský pohár 2020, jejímž pořadatelem je Střední škola obchodu a služeb Charbulova ve spolupráci s AKC ČR a hlavním partnerem soutěže IREKS ENZYMA.

Letošní již 18. ročník této prestižní soutěže mladých cukrářů z celé republiky byl zaměřen na dvoučlenné týmy žáků, kteří jsou teprve na startu své kariérní dráhy. Na dvoudenní soutěži 14. a 15. ledna měli mladí cukráři za úkol splnit tři úkoly:

Slavnostní výrobek (jedno nebo víceposchoďový dort) do celkové hmotnosti 6 kilogramů na volné téma připravený společně s degustačním vzorkem pro porotu.

Tři druhy dezertů (od každého druhu 6 kusů) s přesně stanovenou hmotností do 40ti gramů a třemi degustačními vzorky.

Prezentace zhotovených výrobků. Skulptura - dekorační výrobek.

Tyto tři úkoly byly bodově ohodnoceny. Časový limit byl 7 hodin na vlastní práci (v rámci prvního dne 4 hodiny a druhý den 3 hodiny na dokončení, plus 1 hodinu na přípravu prezentace).

Slavnostní dort na téma „ Vánoční čas“ reprezentantek SOŠ a SOU Třešť Kamily Necidové a Daniely Sigmundové (obě žákyně 3. ročníku) měl příchuť marcipánové pěny, smetanového krému a mandarinkového želé s mandlovým korpusem, ozdoba s karamelu.

Dezerty o třech druzích cukrářky připravovaly z:

1. pěny z lesního ovoce a pěny z bílé čokolády

2. karamelové ganache s banánem

3. makového krému s domácí švestkovou marmeládou, doplněn marcipánem

Na skulpturu dekoračního výrobku z jedlých materiálů použily karamel a modelovací hmotu.

Obě juniorky se umístily v bronzovém pásmu na krásném šestém místě. Za čas věnovaný přípravě na soutěž pod vedením učitelky odborného výcviku Veroniky Jelínkové a za vzornou reprezentaci školy, Kraje Vysočina a především svého oboru jim patří velké poděkování.

Priessnitzovy léčebné lázně a.s., Kongresový sál v Jeseníku uvítal 29. 1. 2020 další juniorské cukráře, aby poměřily svoje síly v soutěži o „Priessnitzův dortík“. Střední škola gastronomie a farmářství Jeseník ve spolupráci s AKC ČR, Svazem Pekařů a cukrářů ČR a dalších společností pořádala již XVI. ročník soutěže odborných dovedností cukrářů juniorů.

Soutěže se zúčastnilo 12 gastronomických škol. Žáci soutěžili se ve třech kategoriích:

Slavnostní dort na téma “Pro dětský úsměv…“, Zdobení perníku glazurou, dohotovení studeného restauračního moučníku.

Naši školu reprezentovala žákyně prvního ročníku Lucie Zelenková, která se připravovala pod vedením Veroniky Jelínkové. Za slavnostní dort získala šesté místo, za zdobení perníku glazurou se umístila na čtvrtém místě a za dohotovení studeného restauračního moučníku obdržela 11. místo. Celkově se Lucie umístila v krásném stříbrném pásmu. Učitelce odborného výcviku i mladé cukrářce srdečně gratulujeme.

Ivana Švehlíková, vedoucí učitelka odborného výcviku