„Tati podívej, ten je krásnej, toho chci domů,“ rozplývala se malá Anička nad jedním z mnoha vystavených králíků. „Aničko, ale my chceme velkého králíka, ne takového zakrslého,“ odvětil malé holčičce tatínek. Králíci zaujali malé děti nejvíce. Krmily je, hladily je, rozplývaly se nad nimi. A nejen oni.

Návštěvníci měli možnost vidět taková plemena králíků, se kterými se třeba ještě nesetkali. Po světě totiž běhá až sto plemen králíků. Všichni asi znají Českého červeného králíka, Belgického obra nebo Českého strakáče. Kdo se však setkal například s takovým Hermelínem? Jde o králíka, který má oproti jiným plemenům malé uši, takže na první pohled může laickému návštěvníkovi připomínat kočku zkříženou s králíkem. Přitom původně šlo o nejvíce rozšířené zakrslé plemeno u nás. Postupem času a rozvojem chovu zakrslých králíků a zakrslých beranů jeho obliba klesla.

V každé volné chvíli vyjde na houby také Soňa Bambulová.
S přepravkou a kosou. Hub na Jihlavsku roste tolik, že pouhý košík nestačí

Kromě králíků byly k vidění také holubi nebo drůbež. Mezi holuby návštěvníky zaujali například takzvaní Parukáři. U nich je typické extrémní opeření na hlavě a krku, které ve výsledku zakrývá velkou část hlavy. Podobné opeření bylo k vidění i u některých slepic.

V Třešti vystavovala více než stovka chovatelů. Celkem bylo k vidění téměř sedm stovek kusů holubů, slepic a drůbeže. Výstavní voliéry zaplnilo 250 holubů, 150 slepic a asi 200 králíků. Dále pak byla k vidění i další zvířata, která však nebyla hodnocena v soutěži.

Sranda soutěže Mám to na salámu a Jožin z Bažin v největší tůni na Pístovských mokřadech.
Auta lovili z bažin po částech. S úsměvem na tváři. Jožin diváky mokřadů pobavil

Co se týče hodnocení a chovatelských úspěchů, tak nejúspěšnějšími byli na výstavě chovatelé z Havlíčkobrodska, druzí skončili z Jihlavska, třetí z Pelhřimovska, čtvrtí z Třebíčska a páté místo bralo Žďársko. U zvířat, které byla na výstavě oceněná, našli návštěvníci kartičku s nápisem Čestná cena.

Jana Kodysová

Jihlavské sportovní kluby se v neděli 4. září představily veřejnosti na Vodním ráji.
Co by děti bavilo? Podívejte se, jaké aktivity nabízí nejmenším v Jihlavě