„Do výtvarné soutěže jsme se zapojili poněkolikáté a i letos děti tvořily s velkým nadšením. Nejpodařenější výkresy se slunečnicemi jsme poslali Nadačnímu fondu IMPULS,“ říká učitelka Gabriela Porubová z MŠ Mašinka v Jihlavě, která děti při tvoření vedla, a dodává: „Lidé s roztroušenou sklerózou často ztrácí cit v rukou a i jednoduché úkony jsou pro ně nesmírně obtížné. Jejich problémy jsme se dětem snažili přiblížit pomocí speciálních rukavic. Zkusily si tak, jak těžké je brát do rukou věci a dělat běžné činnosti, jako třeba jíst příborem.“

Zástupci Nadačního fondu IMPULS přijeli dětem z jihlavské MŠ Mašinka a ZŠ Seifertova poděkovat za podporu osobně a předali jim diplomy a dárky. Děti dostaly za své výkresy knihy a rodinné vstupenky do Muzea hudby. Nejmenší výtvarníci dostali skládací ptačí krmítko od Nese v lese, aby mohly v zimě pozorovat ptáky.

„Těší nás, kolik dětí nám poslalo své obrázky slunečnic. Tato květina symbolizuje naději pro pacienty s roztroušenou sklerózou. Kresby byly, stejně jako slunečnice, naplněny optimismem,“ říká organizátorka soutěže Kateřina Bémová z Nadačního fondu IMPULS.

Kampaň Rozsviťme Českou republiku odstartovala již na jaře, kdy v několika městech po celé republice lidé podpořili pacienty s roztroušenou sklerózou vysázením slunečnic. Akci podpořily i děti z jihlavské MŠ Mašinka. Pro pacienty si pod vedením učitelky Jany Šlapalové připravily doprovodný program a společně jim zazpívaly.

Roztroušenou sklerózou v tuzemsku trpí více než 20 tisíc lidí. „Snažíme se na onemocnění upozorňovat a zároveň bořit mýty, které kolem něj panují. Lidé bohužel stále často podceňují první příznaky onemocnění, například problémy s rovnováhou nebo ztrátu citlivosti. Včasné léčení přitom může zachránit desítky let aktivního života,“ vysvětluje Kateřina Bémová.

Z MŠ Mašinka a ZŠ Seifertova zaujala odbornou porotu a účastníky internetového hlasování díla těchto dětí:

Lenka – 1. místo ve výtvarné soutěži v kategorii MŠ

Valerie – 1. místo ve výtvarné soutěži v kategorii MŠ

Bella – 2. místo ve výtvarné soutěži v kategorii MŠ

Andrea – diplom poroty ve výtvarné soutěži v kategorii MŠ

Ondřej – diplom poroty ve výtvarné soutěži v kategorii MŠ

Eliška – 1. místo ve výtvarné soutěži v kategorii I. stupeň ZŠ

Marie Anna – 2. místo ve výtvarné soutěži v kategorii I. stupeň ZŠ

Nella – diplom poroty ve výtvarné soutěži v kategorii II. stupeň ZŠ

Dita – diplom poroty ve výtvarné soutěži v kategorii II. stupeň ZŠ

Dominika Cardová