Pak je dám do velké nádoby, třeba i do vany, kde ho důkladně promíchám se solí, jablky, cibulí, kmínem a to hlavní nastrouhanou pomerančovou kůrou a rozdrceným badyánem, s tím mám zkušenost i při výrobě mé oblíbené bábovky s vaječným koňakem. Na dno zeláku dávám celou rostlinu kopru, kterou přikryji celými listy zelí. A postupně začnu soudek plnit zelím.

Pelhřimovský azyl pro psy nabízí Tygra k adopci.
Pejsek Tygr stále čeká na novou rodinu. Najde ji mezi čtenáři na Jihlavsku?

Postupně, po malých vrstvách, které pečlivě pěchuji, přebytečnou šťávu odebírám. Nejsvrchnější vrstva zelí, až naložím celé, musí být jednak srovnaná a jednak ponořená. Zelí zatížím dobře omytými kameny nebo jiným závažím. Celý zelák překryju lněnou nebo bavlněnou látkou a nechám v teple kvasit. Sleduji bublání. Jakmile zelí přestane bublat nebo bublá jen minimálně, je zkvašené a může jít do chladu. Dokud zelí ze zeláku nespotřebuji, vždy musí mýt vodou jinak se kazí.

Přeji Vám, ať se naložené červené zelí podaří a hlavně ať chutná, dobrou chuť.

Maxijedlík Jaroslav Němec