Proti proudu času, do 70. let minulého století, se návštěvníci vypraví šest metrů pod povrch země. Kryt civilní obrany (CO) obsahuje reálné dobové exponáty. Na vlastní kůži se tak lze ocitnou například v podzemní ošetřovně raněných, k vidění je zde také dobová spojovací technika, měřáky radiace a zamoření vzduchu, plynové masky, dobové hygienické potřeby či sociální zařízení.

V druhé polovině ledna sem pracovníci odboru technických služeb přidali nové vitríny s různými ochrannými příručkami a dalšími drobnými dobovými pomůckami, jako je například pravítko pro měření velikosti obličeje pro plynovou masku. Prohlídková trasa krytu CO byla otevřena před turistickou sezónou v roce 2018.

Výstava v Oblastní galerie Vysočiny zve do fiktivního vesmíru Karolíny Kolbové.
V galerii se návštěvníci dostanou do fiktivního vesmíru. S Karolínou Kolbovou

V sedmdesátých a osmdesátých letech bylo v Jihlavě celkem 83 krytů, v devadesátých letech byl systém civilní obrany zastaven. Kryty jsou dnes obvykle bez využití, nebo slouží jako sklady. „Tento kryt byl vybudován pro pracovníky Městského národního výboru Jihlava. V jedné místnosti zní autentický záznam rádiového hlášení, které 20. srpna 1968 oznámilo překročení státních hranic vojsk Varšavské smlouvy,“ vysvětlil správce jihlavského podzemí Jan Šustr.

Sezóna začíná v dubnu

Prohlídka zhruba dvousetmetrové trasy pro desítku dospělých nebo patnáctičlennou skupinu dětí zabere 30 až 50 minut podle zájmu návštěvníků. Průvodce povypráví o historii i účelu využití jihlavského sklepení a krytů civilní obrany. Návštěvníci si mohou prohlédnout výstavu dobových exponátů a na informačních tabulích zjistit více o historii civilní obrany v Jihlavě.

Turistická sezóna začíná pro jihlavské podzemí až začátkem dubna. Do té doby je možné se po telefonické domluvě podívat pouze do podzemních kolektorů. Další informace o jihlavském podzemí najdete na dojihlavy.cz/mista/jihlavske-podzemi. 

Individuální trénování paměti a smyslová stimulace klientů v Domově pro seniory v Lesnově.
Senioři skládají puzzle z fotografií. V domově ví, že je trénink paměti důležitý