Na Vysočině, která byla nejpočetněji zastoupená středními gastronomickými školami, se utkalo osm nominovaných dvoučlenných týmů, z toho šest škol z regionu. Mladí junioři ovládli kompletně vybavená studia, kde předvedli své kuchařské umění. Připravovali šest porcí slaného a sladkého pokrmu s použitím předem stanovených surovin, kterými byly králičí hřbet, brambory, farmářský tvaroh a med z Vysočiny.

O vítězi i jednotlivých speciálních cenách rozhodla odborná porota složená z předních gastronomických odborníků. Hodnotila nejen výslednou chuť pokrmu, harmonii, vzhled a prezentaci jídla na talíři, ale také týmovou spolupráci.

Za Vysočinu a SOŠ a SOU Třešť si skvěle vedli žáci druhého ročníku učebního oboru Kuchař/Číšník Barbora Šiplová a Ondřej Brtník. Získali „Zvláštní cenu za týmovou spolupráci“. Celkově pak skončili na čtvrtém místě, jako žáci druhé nejlepší školy na Vysočině za žďárskou Střední školou obchodu a služeb, která si odvezla celkově druhé místo a „Zvláštní cenu za sladký pokrm“.

Oba naši žáci pracovali s přehledem, vzájemně si pomáhali, doplňovali se při jednotlivých úkonech. Byla radost se na ně dívat. Do „kuchařského ringu“ nastupovali s heslem: „Nepřijeli jsme vyhrát, ale užít si to“, což se jim podařilo na plné čáře. Jejich radost ze získaného ocenění byla veliká. Cena za předvedený výkon byla tou pomyslnou třešinkou na dortu, po dlouhých dnech příprav a nácviků, za podpory učitelek odborných předmětů a odborného výcviku. Můžeme být na všechny právem pyšní, že dokázali tak skvěle reprezentovat naši školu a region.

Trofeje z přibyslavské sklárny „Varner Glas“ žákům předávali hejtman Kraje Vysočina pan Jiří Běhounek spolu s radní pro oblast školství paní Janou Fialovou. Ke gratulantům se přidal sám šéfkuchař a prezident soutěže pan Philippe Mille, který po celou dobu bedlivě sledoval práci studentů.

Na slavnostním obědě v hotelu Gustav Mahler v Jihlavě, pořádaným hejtmanem Kraje Vysočina Jiřím Běhounkem, bylo poděkováno všem školám za reprezentaci a šíření dobrého jména regionu, za vzájemnou spolupráci a profesionální přístup k celé akci. Pan hejtman spolu s radní pro školství paní Janou Fialovou pogratulovali Barboře Šiplové a Ondřeji Brtníkovi k získané trofeji. Odměnou oběma studentům bylo oznámení představitelů Kraje Vysočina, že mají možnost jet v březnu do Remeše shlédnout mezinárodní klání mladých kuchařů a cukrářů. Ve Francii bude Českou republiku zastupovat vítězný tým národního kola SOŠ a SOU Labská Pardubice, kterým srdečně gratulujeme a v Remeši budeme držet pěsti.

Našim šikovným studentům patří samozřejmě poděkovaní celého pedagogického sboru SOŠ a SOU Třešť nejen za účast, vzornou reprezentaci školy a Kraje Vysočina, ale také za nadšení, osobní i pracovní přístup k celé soutěži, stejně tak i učitelkám, které na jejich úspěchu měly nemalý podíl.

Za SOŠ a SOU Třešť učitelka odborného výcviku Ivana Švehlíková