Po 8 letech nastoupila nynější starostka a ta před 5 lety, kdy kandidovala, řekla v předvolebním slibu, že daň sníží na 2. stupeň. Bohužel, když jsem útočil aby daň snížila, řekla, že to přehodnotila a domluvila se se zastupitelstvem v kanceláři před schůzí, že na to nepřistoupí. Kdyby se tak v tomto státě choval každý, když něco slíbím a vzápětí to není pravda, tak tento stát nefunguje.

Musím se ještě vrátit: v květnu reportérka ČR Rádio Vysočina Zuzana Dudášová hlásila do rádia, že obce s počtem obyvatel lehce nad 1000 by mělo mít daň z nemovitosti zařazenou v 1. stupni. Nový Rychnov má 1010 lidí. A 9. 2. 2020 paní ministryně financí Alena Schillerová při otázkách Václava Moravce v televizi řekla, že by obce neboli městyse měly mít maximálně jednonásobnou daň z nemovitostí, tj. 2. stupeň. A když někdo mimo svého bydlení vlastní 2 byty a pronajímá je, tyto byty, ve kterých sám nebydlí, by měly být zařazeny do 3. stupně a kdo vlastní stavební pozemky na prodej taktéž do 3. stupně daně. Můj kamarád z vojny byl na radnici více jak 20 let, mě odpověděl, abych dal daň z nemovitostí ve 3. stupni jako jediný na okrese, to bych těm lidem kteří mě volili a se mnou žijí nikdy v životě neudělal, mají právo abych jejich vlastní rodinný rozpočet vážně nenarušil.

Ředitel Vysočina  Tourism Tomáš Čihák hovořil o letošních akcích pro turisty.
Vysočina láká turisty na sklo, pomůže i pivo

Už ¾ roku na schůzi nechodím, znova jsem se osmělil, protože paní doktorka dostala zvýšení nájmu a už nechtěla být v soukromé budově a oslovila starostku, aby jí dala dřívější prostory obecního úřadu (záložnu).

Abych šel přímo na věc, protože jsem napsal petici ohledně přemístění praktické doktorky ze soukromých prostorů do prostorů obecního úřadu. A napsal jsem, aby se lidé, což je 1000 obyvatel, mohli svobodně vyjádřit na schůzi v obecní restauraci. Chtěl jsem, aby se vyhlašovaly veřejné schůze zastupitelstva rozhlasem a 3 hlavní body programu schůze dostal jsem odpověď, že to je na internetu a můžu si to přečíst na vývěsní tabuli. Staří lidé internet nemají a když si nevezmou brýle, tak nic nepřečtou. Na schůzi jsem chtěl petici přečíst, bohužel mi skákali do řeči a paní ze zastupitelstva na mě zařvala, prosím tě už buď zticha. Jaké je to jednání, když já jsem celý život budoval obec a dneska se nemůžu svobodně vyjádřit. Tato paní, která se přistěhovala, by měla odejít z politické scény, než udělá škod více jak užitku. Nechci se vychvalovat, v 15 letech jsme budovali koupaliště (stavěli kabiny) jako sportovci likvidovali v DVP kotelnu – 2m litinové články nás 8 vynášelo po plechových úzkých schodech, bylo to provázáno s obcí, dále sportovní halu (zadní stěna březolit, obtížné práce), zámek (lešení pro Putimovské dělníky), přístavba školy (kuchyň + jídelna + dílny + prostory pro děti, na vaření a další) v tomto případě nemůžu říct svůj názor a přání, jak bych chtěl. Tato paní byla na brigádě a sbírala petky z pangejtů při silnici. Viděl bych jí radši aby udržovala veřejnou zeleň s kotoučem a motykou. Tak bych si jí cenil.

Ilustrační foto.
Problém. Na Vysočině chybí už rok dešťových srážek

Zásadní bylo, že se začalo zastupitelstvo dohadovat, „protože přendání prostorů praktické lékařky měla být utajovaná skutečnost mezi doktorkou a starostkou a obec neměla nic vědět, až když to bude na přistěhování“.

Potkáte spoustu lidí a vše se dozvíte, paní doktorka dřívější v záložně strávila od roku 1983 - 21 let s protože se nedohodla s bývalým starostou, který nechtěl zaplatit 8 tisíc za kabel ke kardiografu, odešla do svých prostor, kde si kabel koupila působila zde 16 let, kdy vážné nemoci podlehla. Nová paní doktorka po zvýšení nájmu žádala starostku o prostory v obecní záložně. Tam to fungovalo, levé křídlo využívala doktorka následovně: čekárna, zdravotní sestra, doktorka, místnost na převlečení a kde si sníst oběd, 4 místnosti a za rohem byla zubařka 2 místnosti. V vpředu k silnici dentista a dětský lékař.

Bohužel tyto prostory jsou obsazené Bulharkou, která si tam vyrábí kožené řemínky a další výrobky z kůže. Ale tato paní je ochotná kdykoliv odejít, ale paní doktorka nechce nikomu ublížit, dohodla se se starostkou a vzala si prostory po zubařce a bude dělat ze 2 místností 3. Veřejnost s tímto nesouhlasí, ale nemá právo se svobodně vyjádřit (to je novodobá totalita).

V obci od roku 1951 do 2016 byla zavedena zubařská ordinace. Zubařka odešla do důchodu, ale obecní úřad nikoho prý nesehnal. Tímto jsem ztratil zubaře, až po 2 rokách jsem ho sehnal, ale po 1,5 roce jsem odešel – trhala zdravé zuby. Sehnal jsem zubaře v Pelhřimově, ale ten po 1,5 roce byl v insolvenci (vytunelovala ho Brněnská společnost).

Vyšetřovací tým, který se zabývá paranormálními aktivitami.
Lovci duchů v jihlavském podzemí: Nářky i skřetí smích

Protože přišla v roce 2020 v platnost vyhláška státu, že bude přispívat na zubní ordinace nemalou částkou v milionech, apeloval jsem na starostku, aby po 5 letech obnovila zubní ambulanci, která tady sloužila lidem 65 let bez přerušení. Vzápětí mi bylo odpovězeno, abych si jí sehnal sám. Stejná situace se stala v Horní Cerekvi, zubařka odešla do důchodu a za půl roku sehnali novou. V Dolní Rožínce na Žďársku neměli zubaře 5 let. Až starosta zřídil ambulanci + byt za 6 milionů a zubaře sehnal.

Vše se projednává bez veřejnosti, která tuto obec vybudovala. Dá se říct o nás bez nás. Tyto lidé tuto obec ani jeden ze zastupitelstva nevybudovali, proto by neměli takto rozhodovat, jsou to přistěhovalci. Je to na dohodě a vzájemném souladu lidí a vedení obce. Všechny schůze jsou na obecním úřadě monitorovány, není problém si vše ověřit. Kraj by se měl k této zprávě postavit čelem, vše ověřit a podniknout náležité kroky k nápravě. Místní lidé nesmí o ničem vědět, znova podotýkám, je to utajovaná skutečnost, jsou tam tací, kteří pochlebují vedení OV. Ale s tímto já žádný problém nemám, já jdu přímo na věc. Ještě bych dodal, že jedná za celou veřejnost, v které nemá většinovou podporu, tyto lidé nechtějí mluvit na veřejnosti, bojí se. Nechci měnit historii a chci větší prostory pro praktickou lékařku a zubní ordinaci pro nastupující společnost, kteří do ničeho nemluví, protože nic o obci neví. Dostal jsem přezdívku Ovčáček.

Jarmil Císař