Sokol Jihlava uctil tento významný den ČR v divadle DIOD velice působivým představením, při kterém se střídalo

mluvené slovo s videoprojekcí, ale i živou hudbou a proslovy významných osobností.

Památka padlých sokolů byla uctěna malou dramatizací, při které mladí sokolové v krojích ztvárnili padlé členy Sokola Jihlava a představili jejich jména a místa skonu za druhé světové války. Na konci akce "padlí" povstali a symbolicky tak představili nesmrtelnost hodnot, které tvoří naši společnost.

V řečnickém bloku primátorka Karolína Koubová promlouvala především k nejmladšímu publiku, kterému velice

citlivě a srozumitelně přiblížila proč byli někteří lidé za války vyčleněni ze společnosti a jak důležité je si stále připomínat rovnost všech lidí na světě.

Radní Sylvie Čermáková výstižně popsala význam hodnot (láska, svoboda, tolerance, zodpovědnost a pravda), které jihlavští sokolové již několik dní před akcí rozdávali natištěné na kartách v ulicích Jihlavy.

Pozvání také přijal ředitel Gymnázia Jihlava Mgr. Pavel Suk, který jako řečník vystoupil s poděkováním za zapojení studentů Gymnázia Jihlava do výtvarného projektu, který vedla Soňa Jurkovičová. Zhruba 250 studentů a samotní malí sokolové vytvořili síť z lidských siulet ve velkoformátové akvarelové instalaci jako výtvarné zpracování hlavního tématu "být vzorem". Studenti také namalovali sokolí pírka, která byla nejen součástí výtvarné části slavnostního odpoledne v DIODu, ale v součastnosti jsou vystavena v budově Gymnázia Jihlava.

Starosta Sokola Jihlava Martin Zuzaňák mluvil mimo jiné o tom, že každý z nás může být vzorem a apeloval především na mladou generaci, aby hodnoty Sokola žila po celý svůj život.

Mnohé zdravotní potíže pomohou vyřešit bylinky, které běžně rostou nalouce, v zahradě nebo v květináči.Ilustrační snímek.
Bylinky v kuchyni. Víte, na co pomáhá meduňkový čaj a čím nahradit cukr?

Video-zdravici nahrál i předseda Senátu Parlamentu České republiky Miloš Vystrčil a starostka České obce sokolské Hana Moučková.

Na housle představení doprovázela talentovaná Pavlína Pulicarová a celé představení moderoval Šimon Škrdla.

Na závěr byly zapáleny pomyslné svíčky ve tvaru "S" za všechny padlé bratry a sestry a zazněla česká státní hymna.

Za realizací celé akce stálo mnoho dobrovolníků z řad cvičitelů a cvičenců Sokola Jihlava a produkční tým ve složení: Tereza Benáková, Jana Krásenská a Mgr.Tomáš Nosek.

Tato slavnostní akce tak všem připomněla historické události z období druhé světové války, statečnost všech sokolů a také zamyšlení nad hodnotami v souvislosti s dnešní dobou.

LEONA FEJTOVÁ, PR koordinátorka Sokol Jihlava