Někteří z těchto mladých přišli o práci i o bydlení, jiní nasazují své zdraví v první linii. Můžete si říci, že tak to má dnes většina lidí. Nejen ti, kteří vyrostli v dětském domově. Ale právě jim v této těžké době chybí pomoc od blízkých. Tu po celé republice nahrazuje projekt Začni správně společnosti yourchance.

V jižních Čechách a na Vysočině se koordinátorka Ivana Longinová stará o více než sedmdesát mladých na startu samostatného života. „Kvůli koronaviru mám teď velké problémy v komunikaci s úřady, protože jsem nedávno přišla o práci a jsem doma bez příjmu. Přítel má navíc také v současné situaci strach o práci. Mají jí málo a neví, jestli nebudou muset snižovat stavy,“ říká třiadvacetiletá Denisa. Té hledání práce zkomplikoval i fakt, že musí být doma s tříletou dcerou.

Rouškomaty a rouškovníky pomáhají
Rouškomaty a rouškovníky fungují také v Třebíči a Jihlavě

V těžkých časech, které mladou rodinu překvapily a sebraly jim jediné jistoty, jim pomocnou ruku podává právě koordinátorka projektu Začni správně Ivana Longinová. Ta je psychicky podporuje a společně hledají řešení. „V tuto chvíli se zaměřujeme především na stabilizaci rodinného rozpočtu a na online komunikaci s úřady. Dále se soustředíme na jejich osobní rozvoj. Také mluvíme o životních hodnotách, prioritách a cílech, které když si správně nastaví, pomůže jim to v zapojení do pracovního života. Právě toto zapojení bude po skončení izolace nejspíš těžší než dřív,“ popisuje koordinátorka.

S rodinou pracuje i pomocí publikace Prima život společnosti yourchance o.p.s. Publikace pomáhá čtenáři sladit jeho životní hodnoty a cíle s finančním plánem a pochopit klíčové principy budování vlastní prosperity.